BREAKING | Câinele care a ucis azi o femeie din București a fost adoptat dintr-un adăpost ASPA. Era metis, dar un mix cu rottweiler

20 feb. 2023
7769 Afișari
BREAKING | Câinele care a ucis azi o femeie din București a fost adoptat dintr-un adăpost ASPA. Era metis, dar un mix cu rottweiler
BREAKING | Câinele care a ucis azi o femeie din București a fost adoptat dintr-un adăpost ASPA. Era metis, dar un mix cu rottweiler. Imagine simbol: Pixabay

Câinele care a ucis o femeie din Sectorul 3 al Capitalei era un animal adoptat, cu câteva luni în urmă, dintr-un adăpost al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor București (ASPA), spun mai multe surse apropiate anchetei.

Surse judiciare au declarat, pentru HotNews.ro, că animalul fusese adoptat de la ASPA de către tatăl femeii pe care a ucis-o. Era ținut la sediul firmei pe care tatăl o are în Sectorul 3, iar femeia mergea uneori acolo pentru a-i da de mâncare câinelui.

Câinele care a ucis azi o femeie, un mix cu rottweiler, adoptat de la ASPA București

Câinele a fost luat în urmă cu patru luni de la un adăpost al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animale; animalul era catalogat de ASPA “metis”, dar era vorba despre un mix cu rottweiler. Potrivit definiției din legislație, rottweilwerii și metișii lor sunt câini periculoși.

Legea 60/2003 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi definește astfel aceste animale:

Prin câini periculoși se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

  • categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbuil, Bandog şi metişii lor;
  • categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Femeia a fost ucisă de câinele luat în grijă de la ASPA

Potrivit Poliţiei Capitalei, Secţia 13 Poliţie a fost sesizată, luni, printr-un apel la 112, de către un bărbat, care a anunțat autoritățile că, în curtea unui imobil din Sectorul 3, o femeie este atacată de un câine:

Poliţiştii au intervenit la faţa locului şi au stabilit faptul că victima, de 53 ani, era căzută în curtea imobilului, în stare de inconştienţă, având mai multe leziuni pe corp, iar într-una dintre camerele imobilului se afla un câine de talie mare. Agresiunea canină a fost observată de doi vecini.  De asemenea, s-a stabilit faptul că victima venise la imobilul în care se afla câinele, pentru a-l hrăni pe acesta, luat în îngrijire, în urmă cu 4 luni.

Adopția, strategie ASPA pentru problema câinilor fără stăpân din București

Aproape în fiecare săptămână, ASPA organizează târguri de adopții pentru câinii pe care i-a capturat și îi are în îngrijire și sub supraveghere. ASPA se ocupă de problemele medicale vizibile, de vaccinare, microcipare. Istoricul animalelor rămâne, totuși, un mare necunoscut.

Ce se întâmplă cu câinii care au fost capturați de ASPA?

Așa cum chiar ASPA București anunță, câinii ridicați din București  de echipajele ASPA sunt transportații și cazați în adăposturile proprii, ASPA Pallady, ASPA Bragadiru, ASPA Mihailesti.

  • La intrarea în adăposturi, câinii sunt verificați și, dacă au microcip înregistrat în RECS, proprietarul este contactat în 24 de ore în vederea revendicării acestora.
  • Câinii care intră în adăpost fără microcip sunt microcipați și înregistrați imediat în RECS, pe numele ASPA
  • Apoi, câinii sunt supuși unui consult medical și sunt cazați în funcție de afecțiuni, dacă este cazul, dar și în funcție de alte criterii prevăzute de legislație.
  • Câinii adulți sunt vaccinați polivalent și antirabic, puii urmează schema de vaccinare completă, toți sunt deparazitați intern și extern, iar adulții sunt sterilizați.

ASPA mai spune că toți câinii care intră în adăposturile ASPA sunt fotografiați și publicați pe Facebook în cel mai scurt timp, pentru a fi recunoscuți de stăpâni în cazul câinilor pierduți și pentru a fi promovați spre adopție, în cazul celor pe care nu-i caută nimeni. Mesajul constant al ASPA este acesta

Datorită campaniilor de adopții, parteneriatelor cu asociații, a persoanelor care decid să-și mărească familia cu un câine, în adăposturile ASPA există în permanență spații de cazare pentru câinii noi capturați, evitând astfel eutanasia. Pentru ca situația să se mențină așa, AVEM NEVOIE DE ADOPȚII!

Își recomandăm să citești și:

 

 

Cookies