BREAKING | Bugetul propus de Nicușor Dan pentru anul acesta, blocat. PSD n-a fost la ședința CGMB, PNL a votat împotrivă

01 mart. 2024
474 Afișari
BREAKING | Bugetul propus de Nicușor Dan pentru anul acesta, blocat. PSD n-a fost la ședința CGMB, PNL a votat împotrivă
BREAKING | Bugetul propus de Nicușor Dan pentru anul acesta, blocat. PSD n-a fost la ședința CGMB, PNL a votat împotrivă. Sursa foto: captură A3 CNN

Bugetul Capitalei pe 2024, propus de primarul general Nicușor Dan, a picat azi la vot în ședința Consiliului General al Municipiului București.

s-a întâmplat în condițiile în care consilierii generali PNL au votat împotrivă, în vreme ce grupull PSD a lipsit. Astfel, bugetul Capitalei a fost votat doar de consilierii USR și PMP. 

Potrivit Hotnews, liberalii i-au reproșat lui Nicușor Dan că nu a inclus în bugetul pe 2024 toate datoriile, între care

  • aproximativ 700 de milioane de lei la STB,
  • 600 de milioane de lei la Termoenergetica 
  • 300 de milioane lei către persoanele cu dizabilități.

Nicușor Dan ar fi explicat că municipalitatea ar avea, de fapt, acești bani, deși Guvernul PNL-PSD a tăiat din bugetul municipalități. La rectificare, a susținut primarul general, după ce vin banii din fonduri europene, vor fi alocate sumele necesare pentru STB și Termoenergetica.

Bugetul Capitalei a picat la vot, într-o ședință cui dispute politice

Primarul general a spus că bugetul pe care l-a propus pentru 2024 pornește de la o sumă comunicată de Ministerul de Finanțe – 5 miliarde lei, care înseamnă veniturile din cotele defalcate pe venit, sumă care din start este subevaluată de Ministerul de Finanțe, așa cum a fost și anul trecut:

Anul trecut, Ministerul de Finanțe a estimat inițial 4,9 miliarde de lei, iar la final am încasat 6,2 miliarde lei. Nu cred că în realitate această sumă va fi mai mică. La finalul anului vom avea 6 miliarde în loc de 5. Apoi, sunt constrângerile pe care le cunoașteți – subvenția la termie, transport public, funcționarea primăriei și subordonatele, investiții – modernizarea celor mai importante linii de tramvai, achiziția de troleibuzele, de tramvaie, investițiile în parcuri, spitale, patinoarul Flamaropol.. Noi vom fi obligați să facem corecții acestui buget pe parcursul anului. Conform legii, nu ai voie sa treci în buget decât venituri confirmate la momentul în care faci bugetul. Vor veni bani din fonduri europene, noi i-am trecut în acest buget de la bugetul local. Pentru cele 28 de tramvaie rămase, vom primi 256 milioane lei, cheltuială din bugetul local pe care noi o vom obține din fonduri europene. Același lucru, pentru 38 milioane lei pentru liniile de tramvai o să le avem pe POIM. Toate sumele pe care vi le-am spus sunt bani cerți pentru subvenție, plus miliardul despre care v-am vorbit, care va veni în plus din cotele din TVA.

Liberalii i-au reproșat, însă. că ascunde datorii, cum sunt cele către STB și Termoenergetica. Diana Mardarovici, consilier general PNL, a spus că din bugetul pe care l-a propus lipsesc nejustificat datorii importante:

Aceleași motive le exprima doamna Firea când o criticați că are veniturile supraestimate. În esență, motivația pe care ați expus-o este identică. Nu putem să nu includem în buget 3 miliarde. (…) Noi nu avem datorii față de privați, aveți dreptate. Nimeni nu poate popri conturile. Companiile unde acționar majoritar Primăria Generală nu aleg să poprească conturile pentru că primarul este șeful lor indirect. Datorii există, dar ele nu mai sunt la privați, ci la companiile unde primăria este acționar majoritar și indirect sunt și la privați, fiindcă dacă aceste companii nu își pot plăti furnizorii, tot acolo ajungem. Dacă am mutat tehnica de a ascunde datorii, ele nu salvează bugetul. Vă solicit să vă uitați pe buget, pe protocol, pe evenimente și să le reducem și să revenim la faptul că nu avem bani de dat pe iepurași și fundițe

Tot potrivit Hotnews, primarul general insistat că municipalitatea nu are datorii curente, iar datoriile către STB și Termoenergetica sunt eșalonate.

Cookies