BREAKING Bucureștenii sunt puși „în așteptare”. Devine incertă creșterea subvenției gigacaloriei, în iarna 2021-2022, de către Primăria Capitalei

24 sept. 2021
145 afișări
BREAKING Bucureștenii sunt puși „în așteptare”. Devine incertă creșterea subvenției gigacaloriei, în iarna 2021-2022, de către Primăria Capitalei
BREAKING Bucureștenii sunt puși „în așteptare”. Devine incertă creșterea subvenției gigacaloriei, în iarna 2021-2022, de către Primăria Capitalei

Un răspuns ferm asupra susținerii de către Primăria Capitalei a majorării subvenției la gigacalorie, în contextul creșterii iminente a facturilor la căldură în București, a fost amânat, vineri, 23 septembrie, de către primarul Nicușor Dan.

Nicuşor Dan a revenit asupra posibilității ca Primăria Capitalei să majoreze subvenţia pentru gigacalorie în iarna 2021-2022 și a explicat că trebuie analizat contractul de finanţare semnat anul trecut cu Comisia Europeană pentru modernizarea reţelei de termoficare, prin care municipalitatea nu ar mai putea creşte subvenţia pentru căldură.

Primarul General a declarat că o decizie privind subvenţia pe care o acordă Primăria Generală pentru costul gigacaloriei va urma să fie luată în funcţie de estimările ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) şi de clauzele contractului încheiat cu Comisia Europeană pentru modernizarea a peste 200 de kilometri ai reţelei de termoficare. El a avansat posibilitatea ca Guvernul să susțină subvenția din Capitală.

Afirmația a fost făcută în şedinţa extraordinară a Consiliului General la o întrebare ridicată de consilierul municipal Nicorel Nicorescu despre situaţia Companiei Termoenergetica și a căldurii în București.

,,Sunt trei etape. Mai întâi a fost negocierea Elcen – Romgaz care s-a încheiat. Acum pasul legal este ca Elcen să meargă ca toţi ceilalţi operatori şi la ANRE. Apoi ANRE după ce ia informaţiile din piaţă să fixeze preţul cu care Elcen va vinde inclusiv către Termoenergetica gigacaloria. După asta, în Consiliul General vom avea o discuţie să vedem ce subvenţie putem acorda. Evident că până atunci va exista un răspuns şi de la autoritatea naţională, e posibil ca Guvernul să asigure o parte din această finanţare. Când vom avea decizia trebuie să avem şi analiza juridică a contractului de finanţare cu Comisia Europeană pe cei 210 kilometri pentru că în acel contract există nişte condiţii cu privire la nivelul subvenţiei. Discuţia o vom avea după ce ANRE fixează preţul şi înainte ca eventual, Guvernul să vină cu măsuri de sprijin pentru populaţie”, a explicat Nicuşor Dan.

În consecință, bucureștenii nu știu încă cât vor plăti în această iarnă pentru căldură, o altă incertitudine care se adaugă aceleia dacă vor avea sau nu căldură în calorifere din cauza infrastructurii învechite a Termoenergetica.

Costul real al gigacaloriei din Capitală este de aprox. 500 de lei dar bucureştenii plătesc aproape 200 de lei pentru că PMB compensează diferenţa de cost.

Pentru reabilitarea reţelei de termoficare, PMB a semnat anul trecut un contract de finanţare cu fonduri europene de aprox. 300 de milioane de euro pentru 210 km de reţea iar în această vară a lansat o licitaţie pentru modernizarea primilor 40 de kilometri. Câştigătorii licitaţiei de 150 de milioane lei vor fi anunţaţi peste câteva zile, a mai precizat Primarul General.

Tags:
Cookies