BREAKING | Au început verificările planșeului de beton din Piața Unirii, pe sub care curge Dâmbovița. Experții trebuie să afle cât de gravă e uzura fundației

09 nov. 2022
10775 Afișari
BREAKING | Au început verificările planșeului de beton din Piața Unirii, pe sub care curge Dâmbovița. Experții trebuie să afle cât de gravă e uzura fundației
BREAKING | Au început verificările planșeului de beton din Piața Unirii, pe sub care curge Dâmbovița. Experții trebuie să afle cât de gravă e uzura fundației. Sursa foto: Primăria Sectorului 4

Au început forajele geotehnice pentru consolidarea planșeului de beton de la Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița. O echipă de experți structuriști realizează săpături la mare adâncime pentru a verifica în ce stare se află solul, dar și fundația pe care se sprijină structura planșeului, ce are o vechime de peste 80 de ani.

Au început verificările planșeului de beton din Piața Unirii

Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care curge Dâmbovița este verificat zilele acestea de o echipă de experți structuriști. Specialiștii trebuie să obțină date relevante despre starea solului și despre cât de avansat este gradul de uzură al fundației pe care se sprijină o mare parte din Piața Unirii, transmite Primăria Sectorului 4 într-un comunicat de presă.

Structura din fier și beton a fost realizată în anii `40. Potrivit expertizei din 2018, aceasta a fost încadrată în clasa stării tehnice IV – nesatisfăcător. Practic, aici nu s-a mai intervenit vreme de mai bine de 80 de ani, iar structura are nevoie urgentă de consolidare și de punere în siguranță.

Astfel, vreme de două săptămâni, echipa de experți structuriști realizează foraje geotehnice la o adâncime de 30 de metri de la nivelul solului, în 7 puncte diferite ale planșeului de beton din Piața Unirii.

Se realizează foraje geotehnice în Piața Unirii. Sursa foto: PS4
Se realizează foraje geotehnice în Piața Unirii. Sursa foto: PS4

Rezultatele acestor foraje urmează să fie interpretate de experți. Pe baza acestora vor fi stabilite, în mod concret:

  • soluțiile tehnice corespunzătoare ce urmează să fie aplicate pentru consolidarea planșeului,
  • banii necesari pentru aceste lucrări, dar și durata lucrărilor.

Forajele fac parte din a II-a etapă de expertizare a planșeului

Forajele care se realizează în prezent în zona Pieței Unirii fac parte din a II-a etapă de expertizare a planșeului. În prima etapă a fost scanată întreaga zonă, dar s-au realizat și investigații nedistructive, constând în analizarea mostrelor de beton și fier pentru a se stabili gradul de uzură al structurii.

„Rezultatele acestor investigații vor fi incluse în expertiza tehnică ce se realizează în vederea consolidării planșeului de la Piața Uniri și care are ca termen de finalizare jumătatea lunii decembrie”, transmite sursa citată.

Mai apoi, urmează să fie organizată o licitație publică pentru realizarea proiectului tehnic. După ce acesta va fi întocmit și după ce se vor obține toate avizele și autorizațiile necesare, va fi dat ordinul de începere a lucrărilor propriu zise pentru consolidarea planșeului de la Piața Unirii.

Zona Pieței Unirii este una dintre cele mai aglomerate și tranzitate zone din București, iar sub planșeul de beton se află atât caseta de apă a Capitalei, cât și stațiile de metrou Unirii 1 și Unirii 2.

Structura din fier și beton a planșeului de la Piața Unirii. Sursa foto: PS4
Structura din fier și beton a planșeului de la Piața Unirii. Sursa foto: PS4
Cookies