Mai multe spitale din București și din țară au fost atacate cibernetic. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a informat că problema este în curs de rezolvare, fiind vorba despre un atac de tip ransomware.
UPDATE: Ca urmare a atacului, sistemul prin care se fac fișele pacienților nu funcționează. Fișierele și bazele de date sunt criptate. Din fericire, reprezentanții spitalelor au restricționat accesul la internet, astfel încât să nu fie acces din afara spitalelor la informații medicale, la informații cu caracter personal.
Pacienții trebuie să știe că activitatea este îngreunată, mai ales în camerele de gardă, spunea Ministrul Sănătății, în multe spitale din București și din țară. Ar fi vorba de cel puțin 18 unități sanitare afectate, potrivit ȘtirileProTv.ro.
DNSC a transmis, printr-un comunicat de presă, că o echipă de specialiști se ocupă de rezolvarea problemei.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat în cursul zilei de astăzi cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic.
DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru a se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.
Vom reveni cu detalii pe măsură ce obținem mai multe informații referitor la entitățile afectate. Recomandăm ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor! Aceasta este prioritatea la acest moment.
Printre spitalele din București afectate se numără „Marius Nasta”, „Bagdasar Arseni”, Colțea, Fundeni și Floreasca, plus spitale județene din Timișoara, din Constanța sau din Iași.
Ce înseamnă ransomware? Acesta este un malware (software malițios) care împiedică accesul la fișiere sau chiar la întregul sistem informatic infectat, până la plata unei „recompense” (ransom).
Potrivit Antena 3 CNN, medicii nu pot introduce datele pacienților în sistem și nu pot deconta banii de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).
Din acest motiv, sunt întârzieri foarte mari. La camerele de gardă se așteaptă din ce în ce mai mult, iar pacienții își pierd răbdarea, în condițiile în care și în mod normal timpul de așteptare este mare.
Te-ar mai putea interesa și: