BREAKING | Amendă-record pentru proprietarii zonei retrocedate din Parcul IOR/Titan: 35 de milioane de euro. Nicușor Dan: Sancțiunea e pentru defrișări | VIDEO

31 oct. 2023
522 Afișari
BREAKING | Amendă-record pentru proprietarii zonei retrocedate din Parcul IOR/Titan: 35 de milioane de euro. Nicușor Dan: Sancțiunea e pentru defrișări | VIDEO
BREAKING | Amendă-record pentru proprietarii zonei retrocedate din Parcul IOR/Titan: 35 de milioane de euro. Nicușor Dan: Sancțiunea e pentru defrișări | VIDEO. Inquam Photos / George Călin

Pentru bucureștenii din zona Parcului IOR / Titan, vestea de azi e: proprietarii celor 12 hectare retrocedate au fost amendați de Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, cu 35 milioane de euro, pentru diminuarea spațiului verde. 

Pe o suprafață de 9.000 mp din spațiul verde , au fost scoși arborii și iarba, iar zona a fost nivelată.

Este o amendă record și a fost anunțată, cu puțin timp în urmă, de către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan:

Am venit să anunțăm amenda dată de Poliția Locală, de 35 de milioane de euro, proprietarei terenului, doamna Cocoru. În sfârșit, Poliția Locală se comportă ca o autoritate. Am avut de-a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor. E un articol din legea 24/2007, care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde, și e foarte important ca acest articol să rămână în lege. Unele propuneri ar face ca acest articol să dispară.

VIDEO | Nicușor Dan: În sfârșit, Poliția Locală se comportă ca o autoritate în IOR

Nicușor Dan mai spune că, în Parcul IOR, în zona retrocedată,  e vorba despre „o bătaie de joc la adresa cetățenilor”:

Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a interesului public, care în sfârșit este penalizată de autoritatea publică. Este vorba de un articol din Legea 24/2007 care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde și este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24, atât prin anumite propuneri care s-au făcut la Codul Urbanismului cât și de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar urma să dispară. Este un articol care penalizează schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței spațiului verde cu o sumă între 10.000 și 20.000 lei/mp.

Coșmarul din IOR: un an de incendii și defrișări în zona retrocedată

Recent, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a anunța că instituția pe care o conduce a atacat în instanță dispoziția de retrocedare a celor 12 hectare din  Parcul IOR, o hotărâre emisă, în 2005, de PMB în care ar exista  mai multe elemente vădite de nelegalitate:

În urma analizei celor două dispoziții privind retrocedarea acestor 12 ha, parte din Parcul IOR, am decis să le atac în instanță și să cer anularea lor. În opinia mea există elemente vădite de nelegalitate în ceea ce privește întocmirea și aprobarea lor de primarul general al municipiului București, în anul 2005. Din punctul meu de vedere acest teren de 12 ha trebuie să rămână în domeniul public al Municipiului București. Acest teren nu putea fi retrocedat niciodată, iar retrocedarea din 2005 a fost abuzivă.

Când cele 12 hectare din Parcul IOR au fost retrocedate, primar general al Capitalei era Adriean Videanu.

Primarul de acum pare destul de rezervat în privința deciziei prefecturii de a ataca în instanță retrocedarea:

Nu vreau să comentez acțiunea Prefectului. Dar vreau să vă informez că cu la fel de mare tamtam prefectul Greblă a atacat actele de retrocedare pentru Parcul Bordei și instanța le-a respins ca tardive fiindcă instituția prefectului cunoște de 20 de ani dispoziția de retrocedare.Nu vreau să comentez acțiunea prefectului, eu mi-aș dori să aibă succes. Suntem în contact cu ONG-urile și sperăm ca cineva care nu are în spate toată această istorie procesuală să reușească să anuleze dispoziția de retrocedare.

Nicușor Dan mai spune că situația  de aici e o chestiune importantă pe agenda PMB:

Cred că sunt 6 luni de când ne preocupă situația Parcului IOR și acționăm pe două planuri: un plan, dreptul de proprietate. Cel de-al doilea plan, amenda pe care am dat-o azi, pe care nu am dat-o să o dăm să facem un spectacol TV, am dat-o ca să fie plătită de proprietarul care a făcut aceste fapte și pentru asta analiza juridică a fost foarte-foarte amănunțită. În ceea ce privește partea de proprietate, există de asemenea, o analiză foarte amănunțită și marea problemă este că într-un litigiu în care municipiul a fost parte, s-a stabilit opozabil și față de primarul municipiului București și față de Municipiul București și Sectorul 3, că aici nu este parc. Și atunci, din considerentul ăsta, o acțiune pe care noi să o facem pe partea de proprietate, are destul de puține șanse de reușită.

Proprietarul terenului retrocedat din Parcul IOR (o suprafață totală de 112.339 mp din zona Potcoava-Titan) este Maria Cocoru,

Îți recomandăm să citești, pe același subiect, și:

 

Cookies