BREAKING | Amenda luată de un bucureștean pentru că a parcat pe trotuar, anulată la Tribunal. “Lipsa locurilor de parcare din București te poate obliga să încalci regulile”

20 iun. 2023
3420 afișări
BREAKING | Amenda luată de un bucureștean pentru că a parcat pe trotuar, anulată la Tribunal. “Lipsa locurilor de parcare din București te poate obliga să încalci regulile”
BREAKING | Amenda luată de un bucureștean pentru că a parcat pe trotuar, anulată la Tribunal. “Lipsa locurilor de parcare din București te poate obliga să încalci regulile” | Sursa foto: "Ai parcat ca un bou București" / Bacebook

Un bucureștean care a parcat pe trotuar și a fost amendat pentru asta a dat în judecată Poliția Rutieră, iar un magistrat de la Judecătoria Sectorului 4 i-a dat câștiga de cauză. 

Cum a ajuns o amendă luată pentru parcare pe trotuar la Tribunal

Șoferul din București a cerut  anularea unui proces-verbal de contravenție prin care polițiștii i-au dat o amendă de 290 de lei pentru că a parcat ilegal, pe un trotuar din București.

În procesul de la Judecătoria Sectorului 4, șoferul a arătat că în dimineața zilei de 24 noiembrie 2022, în jurul orei 8.00, a parcat pe trotuar, în apropierea casei sale, pentru că nu avea unde altundeva și pentru că o transporta pe mama sa, care este foarte suferindă. 

Instanța, citată de Ziare.com, a notat astfel:

(A parcat) în aproprierea porţii de intrare în curtea imobilului său, urmând să o ducă pe mama sa, care are handicap grav cu asistent personal permanent şi nerevizuibil, în vederea deplasării la un centru de recuperare medicală, mama sa locuind la aceeași adresă.

La Tribunal, polițiștii de la Rutieră au cerut menținerea sancțiunii, dar Judecătoria Sectorului 4 a transformat amenda în avertisment. 

Judecătorul care a anulat amenda: Uneori, șoferii încalcă regulile pentru că n-au unde parca

Judecătorul a considerat că nu există motive pentru anularea procesului-verbal de contravenție, dar și că amenda e o pedeapsă nepotrivită, mai nimerit fiind doar un avertisment.

Magistratul a și explicat cum vede lucrurile și, astfel, de ce a dat un astfel de verdict:

De asemenea, nu se poate omite nici faptul că este de notorietatea problema lipsei locurilor de parcare din Bucureşti, faptul că petentul a oprit lângă locuinţa acestuia şi faptul că există cazuri în care conducătorii de vehicule se văd obligaţi să încalce normele legale pentru că nu au efectiv unde să parcheze maşinile.

Șoferul își poate recupera și banii plătiți imediat după ce a fost amendat

Bucureșteanul amendat ceruse și restiturea sumei pe care a plătit-o atunci când a fost amendat – 145 de lei, pentru că a făcut plata rapid, deci a dat jumătate din suma de pe procesul-verbal.

 

Cu asta, însă, judecătorul n-a mai fost de acord, dar doar din motive tehnice: șoferul poate cere restituirea banilor pe cale administrativă:

 În ceea ce privește cererea de restituire a amenzii achitate, instanța constată că petentul beneficiază de o procedura administrativă reglementată de art.168 Codul de procedură fiscală pentru restituirea amenzilor, hotărârea judecătorească de admitere a plângerii fiind suficientă pentru restituirea amenzii de către organul fiscal care le-a încasat. Ca atare, atât timp cât are la îndemână o altă procedură pentru a i se restitui sumele plătite cu titlu de amendă contravențională, cererea formulată în cadrul prezentului dosar este inadmisibilă.

Sentința Judecătoriei Sectorului 4 nu este definitivă.

Cât de mare este problema locurilor de parcare din București

În București, problema numărului locurilor de parcare este una reală. La fel de reală este și problema numărului mare de mașini, care a crescut aproape că exponețial în ultimul deceniu.

În București și Ilfov sunt înmatriculate, acum, aproape 1,8 milioane de mașini. Lor li se adaugă, în fiecare zi, un număr variabil, dar semnificativ, de mașini care tranzitează Bucureștiul.

La un moment dat, unul dintre primarii de Sector – Radu Mihaiu de la S2 – făcea un calcul: amenajarea locurilor de parcare pentru 1,7 milioane de maşini, ar presupune o suprafaţă de 20 de milioane de metri pătrați destinată exclusiv parcării:

Toată lumea aşteaptă să existe alte locuri de parcare, nimeni nu îşi pune problema unde, cum se fac aceste locuri de parcare. Şi cred că ne revine cumva ingrata misiune de a spune că nu avem suficiente locuri. (…) O maşină ocupă 12 metri pătraţi şi avem 1,7 milioane de maşini. Asta înseamnă aproape 20 de milioane de metri pătraţi ocupaţi doar de maşini în acest oraş, în loc să fie spaţii verzi, în loc să fie spaţii pietonale. Avem 20 de milioane de metri pătraţi ocupaţi de maşini. 

Își recomandăm să citești și:

 

 

Cookies