BREAKING | Alertă alimentară. Peste 12 tone de portocale sunt retrase de Carrefour din cauza concentrației de pesticide

06 ian. 2022
705 Afișari
BREAKING | Alertă alimentară. Peste 12 tone de portocale sunt retrase de Carrefour din cauza concentrației de pesticide
Alertă alimentară. Peste 12 tone de portocale sunt retrase de Carrefour din cauza concentrației de pesticide. Sursa foto: Unsplash

Alertă alimentară în România după ce peste 12 tone de portocale sunt retrase de la vânzare de Carrefour după ce analizele de laborator au scos la iveală faptul că valorile admise pentru reziduurile de pesticide sunt depășite. Anunțul a fost publicat de Autoritatea Naţională Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Alertă alimentară transmisă în întreaga țară după ce lanțul comercial Carrefour a reclamat descoperirea unei cantități de peste 12 tone de portocale care prezintă o concentrație de reziduuri de pesticide. Potrivit anunțului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), este vorba despre substanțele Lambda-Cyhalothrin și Chlorpirifos.

Alertă alimentară în România. LISTA magazinelor unde au fost comercializate portocalele infestate

Carrefour România a transmis faptul că portocalele au fost comercializate în toată țara, în întervalul 23 decembrie 2021 – 5 ianuarie 2022.

DAȚI CLICK AICI PENTRU A CITI LISTA COMPLETĂ A MAGAZINELOR UNDE AU FOST COMERCIALIZATE PORTOCALELE INFESTATE

Mai mult, reprezentanții Carrefour recomandă persoanelor care deţin produse din lotul cu pricina, comercializate în perioada 23.12.2021- 05.01.2022 să nu le consume. Clienții sunt sfătuiți să distrugă produsele sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat, pentru a primi contravaloarea acestora, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Alertă alimentară cauzată de o eroare. Vicepreședinte ANSVSA: „Susțin că e o suspiciune de fraudă”

Retailerul a precizat că este vorba despre o eroare privind originea produsului: la raft era menționată țara de origine ca fiind Grecia pentru portocalele furnizate de Andros Stil SRL, în timp ce acestea veneau din Egipt.

În acest sens, vicepreședintele ANSVSA. Mihai Pontea, a declarat că nu se exclude varianta unei fraude în acest caz. Potrivit acestuia, cei de la depozitul de unde Carrefour a procurat portocalele au declarat că este vorba de o eroare umană – în urma sortării portocalele din Egipt au ajuns în cutii din Grecia, cu etichete care le atestă originea.

„Ele sunt origine Egipt, dar s-au pus la raft cu origine Grecia şi acum şi-au dat seama că a fost o eroare umană. Eu suspicionez că este cu intenţie flagrantă de a schimba originea. Susţin că este o suspiciune de fraudă. Ancheta este încă în derulare, dar dacă constatăm că este o fraudă vom informa şi organele abilitate.
Nu tolerăm astfel de practici frauduloase care pun în pericol sănătatea publică şi dezinformează consumatorii”, a precizat vicepreședintele ANSVSA.

Cookies