BREAKING | Al doilea cutremur devastator în Turcia. Seismul, produs după prânz, are magnitudine peste 7 | VIDEO

06 feb. 2023
502 Afișari
BREAKING | Al doilea cutremur devastator în Turcia. Seismul, produs după prânz, are magnitudine peste 7 | VIDEO
BREAKING | Al doilea cutremur devastator în Turcia. Seismul, produs după prânz, are magnitudine peste 7 | Sursa foto: screenshot BBC

Un nou cutremur, al doilea din ultimele 12 ore, s-a produs în Turcia, la ora locală 13.25, transmite CNN Turk.

Acest al doilea seism, cu magnitudine peste 7, s-a produs în centrul țării și a fost resimțit în multe orașe din Turcia.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 2 kilometri, în sud-estul Turciei, în apropierea orașului Kahramanmaraș și la 7 km SSE de Elbistan.

Centrul Seismologic Euro – Mediteranean transmite că magnitudinea acestui al doilea cutremur a fost de 7,7, în vreme ce US Geological Survey  (centrul american de seismologie USGS) estimează magnitudinea la 7,5.

Primul cutremur de azi din Turcia – magnitudine 7,9

În această dimineață, la ora locală 04:17 (03:17, ora României), un cutremur extrem de puternic, de magnitudine 7,9 s-a produs, la granița dintre Turcia și Siria, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri. Bilanțul victimelor a ajuns deja la peste 1300 de morți, în ambele țări.

Cutremurul, care s-a produs într-o zonă puternic activă seismic,  a durat aproximativ un minut  Seismul a avut loc zeci de replici, iar una dintre ele a atins magnitudinea 6,6.

video | „Strigăte disperate… clădiri care se prăbușesc”

Era ora locală 04:17 casele oamenilor din Gaziantep, în sudul Turciei,  au început să se zguduie, să crape și să cadă. Localnici supraviețuitori au povestit, pentru BBC, cum au fost primele clipe:

Nu am mai simțit așa ceva în cei 40 de ani pe care i-am trăit. Am fost zguduiți de cel puțin trei ori foarte puternic, ca un bebeluș într-un pătuț.

La 300 și ceva de kilometri depărtare, în Adana, Nilüfer Aslan era convins că el și familia sa vor muri când cutremurul le-a zguduit apartamentul de la etajul cinci:

Nu am mai văzut așa ceva în viața mea. Ne-am legănat aproape un minut”, a spus el. Le-am spus alor meii: «Este un cutremur, măcar să murim împreună în același loc»… A fost singurul lucru care mi-a trecut prin minte

Când cutremurul s-a oprit, Aslan a fugit afară și a constatat că patru clădiri din jurul lui s-au prăbușit.

Sute de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului de dimineață, de magnitudine 7,8, produs în sud-estul Turciei şi nordul Siriei, Potrivit bilanțului de până la această oră (13:20, ora Ro), cel puţin 1.300 oameni au murit în cele două țări, iar alte sute  s-ar afla în continuarea sub dărâmături. Este probabil, așadar, ca bilanţul să crească, pe măsură de salvatori efectuează căutări în orașe și sate din întreaga ţară.

Știre în curs de actualizare

Cookies