BREAKING | Academicianul Eugen Simion a murit. Era internat la Spitalul Elias din București

18 oct. 2022
3363 Afișari
BREAKING | Academicianul Eugen Simion a murit. Era internat la Spitalul Elias din București
BREAKING | Academicianul Eugen Simion a murit. Era internat la Spitalul Elias din București

Critic și istoric literar, eseist și profesor universitar, academicianul Eugen Simion a murit astazi, la Spitalul Elias din București. Reprezentanții spitalului au confirmat informația, scrie Hotnews.

Eugen Simion avea 89 de ani, era internat în spitalul Elias din București de mai mult de o lună și suferea de mai multe boli cronice.  A fost membru titular al Academiei Române, iar între anii 1998 și 2006 a fost președintele Academiei.

Eugen Simion, colegul de bancă al lui Nichita Stănescu

Eugen Simion s-a născut pe 25 mai 1933 în comuna Chiojdeanca din județul Prahova. A studiat la Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, devenit Liceul „I. L. Caragiale”, astăzi Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” unde a fost coleg cu Nichita Stănescu.

Întrebat într-un interviu ce l-a făcut să se îndrepte spre literatură, Eugen Simion îl invoca pe Nichita în răspunsul său::

S-a întâmplat la Ploieşti. Eu sunt prahovean – şi, ca un detaliu, colegul meu de bancă de la Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel“ era Nichita Stănescu. (…) Nichita era dintr-o familie bună. Tatăl lui, Nicolae Stănescu, avea croitorie în centrul Ploieştiului. Mama lui era rusoaică, dintr-o familie de generali din Armata Albă. Nichita era fermecător şi sclipitor de inteligent. Era mereu în centrul atenţiei. I se zicea „Haş“. De ce? Pe el îl mai chema şi Hristea. Şi semna caricaturi la gazeta de perete „H“. Îmi citea poeziile lui, imita baladele lui Topârceanu. Într-o zi a apărut cu o sprânceană rasă, aşa, numai ca să provoace scandal şi să fie original. Cânta la pian. La matematică, însă, nu era bun. Chiar şi eu, care eram modest la matematică, eram mai bun ca el. E adevărat, făceam matematică serioasă în liceu: toţi ceilalţi colegi ai noştri, în afară de noi doi, au mers apoi pe calea ingineriei. Dar Nichita abia trecea la matematică cu un 5-6.

După liceu, a urmat facultatea. A urmat venirea la București.

Eugen Simion și primele lui drumuri de la Ploiești la București

Într-un interviu acordat acum aproape 10 ani ziarului Adevărul, Eugen Simion povestea primele sale amintiri legate de București:

Da, am căzut în altă epocă, în altă istorie. Pe vremea aia, se intra foarte greu la facultate. Intrarea la facultate era trauma unei vieţi. În plus, era epoca cea mai rea din istoria modernă: anii ’50, cu cele mai mari crime. N-am avut nici cămin, nici bursă, stăteam cu frica în sân că mi se poate întâmpla ceva, mie sau părinţilor mei. S-a şi întâmplat. Tata a fost arestat pentru un an şi jumătate. Fusese primar ţărănist. Dar tata era un om tare. A trecut peste asta şi s-a întors din nou acasă. Îmi amintesc că seismul din 1977 ne-a distrus casa. Tata avea atunci spre 80 de ani, dar a luat totul de la zero şi a construit-o din nou. Ce efort!

Știre în curs de actualizare

 

Cookies