BOR despre tragedia de la Colectiv: Nu puteam sfinţi ce nu există. Preotul nu putea veni neinvitat

de:
02 nov. 2015
4 Afișari
BOR despre tragedia de la Colectiv: Nu puteam sfinţi ce nu există. Preotul nu putea veni neinvitat

Citește Patriarhul Daniel, reacție nervoasă la înmormântarea femeii de serviciu de la Club Colectiv

Preoții nu țin slujbe decât dacă sunt invitați, iar acestea se desfășoară doar în contexte anume, nu în orice condiții, a declarat Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Bisercii Ortodoxe Române. Acesta a mai precizat că sfințirea mașinilor este un lucru normal pentru că se face la cererea proprietarilor și lângă lăcașele de cult. Pe de altă parte, nu se punea problema realizării unei slujbe în locul unde s-a produs o adevărată tragedie pentru că preoții nu au fost invitați și nu era contextul potrivit.

Abia după patru zile de la tragedia din Colectiv, trei preoţi au oficiat o slujbă la club.

 

„În astfel de situații, când semeni de-ai noștri pleacă la Domnul, slujbele se fac la biserică, în timpul Sfintei Liturghii. S-au și făcut rugăciuni specifice. Apoi se fac la casele celor în necaz și la troițele celor decedați. Preotul nu putea veni neinvitat. Cei care doreau, puteau să meargă la biserică și să ceară unui preot să se deplaseze pentru a ține o mică slujbă. Preoți au trecut în acea noapte pe acolo, dar nu se face rugăciune în context de haos și de situație emoționantă. Nu putem sfinți ceva ce nu există. Nu se face slujbă într-un local. Rugăciunea se face într-un context, se face în biserică la Sfânta Liturghie”, a declarat Constantin Stoica, purtător de cuvânt al BOR, citat de b1.ro.

Pe de altă parte, arhiepiscopul Romano-Catolic Ioan Robu s-a rugat, luni, la clubul Colectiv. FOTO AICI  

În cursul serii, Patriarhia și-a subliniat din nou poziția, printr-un comunicat de presă:

„În legătură cu discuţiile din spaţiul public referitoare la o slujbă de pomenire la clubul Colectiv din Bucureşti pentru victimele trecute la Domnul în urma incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, precizăm: Nicio familie a persoanelor decedate nu a solicitat o slujbă de pomenire în faţa Clubului Colectiv în cele trei zile de la tragedie”, spune Patriarhia într-un comunicat.

Aceasta precizează că, în schimb, familiile celor decedaţi au solicitat oficierea de slujbe de pomenire la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni (situată la 100 metri de club; strada Cuza Vodă nr. 77-79, Sector 4, Bucureşti), precum şi la alte biserici din Bucureşti unde sunt depuşi decedaţi (bisericile Vatra Luminoasă, Iancu Nou Bălăneanu, Delea Veche etc.).

Conducerea BOR mai arată că, în spitalele din Bucureşti, preoţii de caritate se roagă pentru toţi pacienţii în capele, iar, la solicitarea rudelor pacienţilor, asigură acestora asistenţă religioasă şi consiliere spirituală personală, în unele cazuri fiind refuzată prezenţa preotului lângă pacient. „Prin urmare, Biserica respectă convingerea religioasă a fiecărei familii îndoliate sau îndurerate”, se mai spune în comunicat.

90 de răniţi din incendiul de la Colectiv se zbat între viaţă şi moarte, la spital, iar bilanțul deceselor a ajuns la 31. SITUAŢIA ACTUALIZATĂ

Patronii Clubului Colectiv, unde vineri seară au murit 30 de persoane, alte peste 100 fiind grav rănite, sunt cercetaţi acum pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Anchetatorii au stabilit că cei trei patroni ai clubului sunt suspectaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Tot luni, procurorii au început audierile în DOSARUL COLECTIV, la Parchetul General urmând să fie audiaţi atât patronii clubului, cât şi mai mulţi martori la Poliţia Capitalei.

Cookies