„Bomba din vecini”. Aproape o tonă de articole pirotehnice, confiscate de la un singur bucureștean, care le vindea ilegal. Își transformase casa în periculos depozit

06 dec. 2023
214 Afișari
"Bomba din vecini". Aproape o tonă de articole pirotehnice, confiscate de la un singur bucureștean, care le vindea ilegal. Își transformase casa în periculos depozit | Sursa foto: Facebook - Poliția Capitalei

Polițiștii Capitalei au confiscat aproximativ 900 de kg articole pirotehnice găsite în locuința unui bărbat din Sectorul 1. Acesta le deținea și le comercializa fără drept, în special în mediul online.

900 de kg de articole pirotehnice, confiscate de Poliția Capitalei

Potrivit unui comunicat transmis de Agerpres, în dimineața zilei de 5 decembrie, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, în București, într-un dosar penal privind operațiuni cu articole pirotehnice, realizate fără drept.

Polițiștii Capitalei au pus în executare un mandat de percheziție la domiciliul unui bărbat din Sectorul 1. Acolo au fost găsite aproximativ 900 de kg de articole pirotehnice care erau deținute și comercializate fără drept.

Întrucât existau date și indicii că un bărbat ar deține și comercializa, preponderent în mediul online, cantități însemnate de materiale pirotehnice, la data de 5 decembrie 2023, a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, în vederea probării activității infracționale a bănuitului. Astfel, la domiciliul bărbatului, situat în Sectorul 1, au fost identificate aproximativ 900 de kg de articole pirotehnice, deținute fără drept și comercializate de bărbat.

Bărbatul a fost depistat și condus la audieri. Agenții de poliție au sigilat și ridicat cantitatea de articole pirotehnice.

Cercetările sunt continuate de polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, folosirea sau orice altă operațiune cu materii explozive, realizată fără drept.

Fără petarde și artificii în București

Prefectura Capitalei a solicitat, la sfârșitul lunii noiembrie, Primăriilor de Sector, Primăriei Capitalei și Administrației Străzilor să nu emită avize de amplasament, pe domeniul public sau privat al Bucureștiului, în vederea comercializării articolelor pirotehnice, pentru descurajarea vânzării și utilizării acestora și pentru prevenirea accidentelor provocate de acestea.

Am convocat astăzi ședința Colegiului Prefectural al Municipiului București, în cadrul căreia a fost adoptată Hotărârea nr. 8/27.11.2023, prin care se solicită Primăriilor de Sector, Primăriei Municipiului București și Administrației Străzilor să nu emită avize de amplasament, pe domeniul public sau privat al municipiului București, în vederea comercializării articolelor pirotehnice, pentru descurajarea vânzării și utilizării acestora și pentru prevenirea accidentelor provocate de acestea.

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a transmis că a primit foarte multe petiții și solicitări, iar toate au un punct comun: zgomotul petardelor care este dăunător pentru copii, vârstnici și animale de companie. Zgomotele puternice provoacă stres și anxietate în rândul animalelor, iar de cele mai multe ori acestea rămăn cu sechele.

Consider că propunerea de a descuraja comercializarea acestor articole nu este doar un act de prudență, ci și o modalitate de a ne asigura că sărbătorile rămân un motiv de bucurie. Este o decizie de oportunitate, pe care fiecare comunitate trebuie să o analizeze, pentru a sărbători într-un mod responsabil fără a pune în pericol siguranța noastră și a celor din jur.

Potrivit Hotărârii adoptate, Direcția Generală de Poliție a Capitalei, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov, Direcția Regională Vamală în colaborare cu ANAF-Antifraudă și Inspectoratul Pentru Situații de Urgență București-Ilfov vor desfășura acțiuni de verificare și control în sfera de competență. Acolo unde vor fi constatate nereguli vor fi aplicate sancțiuni conform prevederilor legale în vigoare.

Aceste instituții vor acționa pentru descurajarea comerțului cu materiale pirotehnice și pentru prevenirea și combaterea comerțului ilegal cu materiale pirotehnice.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies