Reţete false de 1,7 milioane de lei, în Bucureşti

de:
14 dec. 2011
7 Afișari
Reţete false de 1,7 milioane de lei, în Bucureşti

Potrivit preşedintelui CASMB, Bogdan Ștefan, „pentru perioada 2009-2011, acţiunile de control au presupus verificarea unui numar de peste 44.000 de prescripţii medicale, dintre care 5.000 au fost depistate cu nereguli. În acest condiţii, suma totală supusă recuperării este de circa 1,7 milioane de lei.”

Topul cinci al medicamentelor prescrise cu precădere pe acest reţete este, cel puţin din afară, surprinzător: unul, Nebido, este recomandat pentru tratarea impotenţei masculine, două, Zyprexa şi Rispolept, sunt recomandate în afecţiunile psihotice severe, iar celelalte două, Cosopt şi Travatan, sunt soluţii oftalmice prescrise în tratamentul glaucomului.

Totuşi, din interior, explicaţia este simplă. Potrivit unui medic generalist bucureştean, „cele cinci medicamente fac parte din programele naţionale, ceea ce presupune că sunt decontate în proporţie de 90% de Casă. Și sunt, toate, foarte scumpe. De pildă, Zyprexa şi Rispolept sunt prescrise destul de rar de către psihiatri, exact din cauza preţului mare, fiind de obicei preferată recomandarea unor variante mai ieftine.” Iată, mai exact, preţul fiecăruia dintre cele cinci medicamente, drept indicator fiind tariful afişat online de farmacia Sensi Blu 1 Mai:

Nebido 1000 mg/4 ml – 479,68 lei

Zyprexa Velotab 20 mg (varianta cea mai scumpă dintre cele disponibile) – 1.002 lei

Rispolept 50 mg – 711,42 lei

Cosopt – 68,93 lei

Travatan – 71,18 lei

Modalităţile de fraudare a sistemului par nenumărate. Câteva exemple, pe scurt. Doctorul scrie o reţetă unui pacient-fantomă cu unul dintre medicamente, o înmânează farmacistului, acesta scoate medicamentul din stoc, casa decontează banii, cei doi îşi împart profitul. Sau medicul acordă unui pacient o reţetă oarecare, farmacistul îi dă medicamentele şi păstrează reţeta, pe care trece, apoi, şi alt medicament. Din nou, casa decontează preţul medicamentului, iar farmacistul păstrează toţi banii. Aşa s-a ajuns la un caz mediatizat recent, în care Nebido, stimulator al potenţei masculine, apărea pe reţetele unor pacienţi de sex feminin. În alte cazuri, cele mai banale, după cum spune o farmacistă, „este vorba de greşeli pur birocratice, medicii scriu reţetele incorect, nu completează toate câmpurile.”

Soluţia la aceste nereguli va veni, în opinia preşedintelui CASMB, odată cu mult-aşteptata introducere a sistemului naţional al prescripţiei electronice, care va permite monitorizarea în timp real a cosumului de medicamente. Deosebirea faţă de actualul sistem? În cuvintele lui Bogdan Ştefan, „în prezent, verificarea reţetelor se face manual, conform unor criterii stabilite de legislaţia specifică, iar atunci când apar suspiciuni este necesară verificarea încrucişată a exemplarului păstrat de către medicul prescriptor, a celui de la farmacia care a eliberat medicamentele şi a celui depus la casa de asigurări de sanatate, operaţiuni laborioase şi mari consumatoare de timp.”

Până atunci, spune Ștefan Bogdan, în cazul reţetelor depistate cu nereguli a fost seizat Parchetul, ancheta fiind în curs de desfăşurare.

Cookies