Bogdan Aurescu, în Republica Moldova de Ziua Națională a României

de:
01 dec. 2014
0 Afișari
Bogdan Aurescu, în Republica Moldova de Ziua Națională a României

În debutul vizitei, şeful diplomaţiei române a avut convorbiri cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, şi a fost primit de Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, respectiv de Iurie Leancă, prim-ministrul Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Discuţiile la nivel de ministru al afacerilor externe, respectiv la Președinția Republicii Moldova, s-au concentrat pe evaluarea perspectivelor dialogului politic şi interacţiunii concrete bilaterale, dar și a parcursului european al Chișinăului, urmare alegerilor legislative care au avut loc pe 30 noiembrie 2014 în Republica Moldova. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat faptul că alegerile au indicat o opțiune majoritar europeană, care va trebui, în mod firesc, să fie reflectată în formarea și programul noului guvern.

CITEȘTE ȘI: Traian Băsescu saluta victoria partidelor parlamentare pro-europene din Republica Moldova 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a sintetizat rezultatele degajate în ultimul an pe proiectele majore de cooperare, evidenţiind progresele substanţiale în domeniile energiei, educaţiei, infrastructurii, dezvoltării locale şi regionale, sănătăţii, asistenţei medicale de urgenţă, culturii şi conservării patrimoniului. Elementul comun, esenţial, în fiecare din aceste iniţiative promovate de partea română, priveşte racordarea Republicii Moldova la spaţiul, valorile şi standardele europene. Acest efort de durată, intensificat semnificativ în ultimii ani, este expresia concretă a angajamentului de susţinere de către România a opţiunii politice de integrare europeană asumate de Chişinău.

În întrevederile cu înalţii oficiali ai Republicii Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a punctat reuşitele înregistrate în 2014 de autorităţile de la Chişinău în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, cu efecte benefice nemijlocite în ce priveşte modernizarea profundă a societăţii şi împlinirea aşteptărilor şi speranţelor cetăţenilor.

În acest cadru, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis disponibilitatea deplină a României de a sprijini politic, diplomatic şi prin asistenţă concretă, toate eforturile viitoare ale Republicii Moldova îndreptate spre integrarea deplină în Uniunea Europeană, continuarea reformelor democratice, consolidarea statului de drept şi dezvoltarea socio-economică de ansamblu a statului vecin. „Această linie de acţiune, urmată neabătut de autorităţile de la Bucureşti, indiferent de cicluri electorale şi evoluţii politice, se bucură de sprijinul larg, solid şi de durată al întregii societăţi şi clase politice din România”, a subliniat ministru Bogdan Aurescu.

În continuarea vizitei sale la Chişinău, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost primit de Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că vizita reprezintă atât o datorie de onoare, imediat după preluarea mandatului, cât şi un prilej extrem de oportun pentru a analiza, împreună cu autorităţile Republicii Moldova, perspectivele care se deschid pentru relaţia bilaterală, după alegerile legislative din 30 noiembrie 2014. În acest sens, şeful diplomaţiei române a expus un bilanţ relevant al dialogului politic şi cooperării concrete, fondate pe proiecte de interes comun, în aplicarea Parteneriatului Strategic bilateral instituit în 2010. Cei doi oficiali au fost de acord că iniţiativele în curs, precum şi proiectele de asistenţă lansate în 2014, conturează o agendă consistentă de cooperare bilaterală pentru perioada următoare. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în acest cadru, disponibilitatea României de a oferi, în continuare, sprijin tehnic şi financiar pentru toate obiectivele bilaterale care contribuie la racordarea Republicii Moldova, sub toate aspectele, la spaţiul european.

Cookies