INCREDIBIL! Poliţiştii călare sunt de fapt bodyguarzii unei firme. Ei dau însă amenzi

de:
16 dec. 2011
1 Afișari
INCREDIBIL! Poliţiştii călare sunt de fapt bodyguarzii unei firme. Ei dau însă amenzi

În data de 25 noiembrie 2011, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti a efectuat un control la S.C. FANDAX GRUP SRL din Bucureşti, firmă cu care Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti are un contract de colaborare. La locul controlului, la spaţiile de campare a cailor Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti din Parcul Tineretului (Sector 4) si din Parcul Herăstrău (Sector 1), au fost identificate un număr de 13 persoane care-şi desfăşurau activitatea în baza unor contracte individuale de muncă încheiate cu respectiva societate. În timpul controlului inspectorii de muncă au constatat că agenţii călare, angajaţi ai acestei firme private, purtau uniformele şi însemnele Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti. Din declaraţiile directorului adjunct al acestei firme, persoană care purta, de asemenea, uniforma şi însemnele Poliţiei Locale, a reieşit faptul că agenţii călare se întorceau de la repetiţiile efectuate cu ocazia Zilei Naţionale a României din 1 Decembrie 2011.

Conform legii eu aş fi putut să demarez un control însă având în vedere că Politia Naţională are în atribuţii verificarea Poliţiilor Locale, am acţionat în consecinţă. Chiar în acest moment au loc acţiuni de control. Nu ştim dacă acele persoane au dat sancţiuni sau amenzi. Dacă se demonstrează acest lucru este foarte grav”, a declarat pentru B365.ro prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.  Se pare că firma în cauză a refuzat să pună la dispoziţia inspectorilor de muncă contractul încheiat între aceasta şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti. De altfel, pe site-ul guvernamental de licitatii nu se află niciun contract între această societate cu Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti sau cu Primăria Capitalei.

Bodyguarzi, înzestraţi cu uniforme de poliţişti

„Poliţia Călare este un serviciu externalizat de către Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti care acţionează în numele acesteia prin mijloace hipo. Conform legii, Poliţia Locală poate folosi mai multe mijloace animale prin care să-şi realizeze atribuţiile şi misiunile.” – se arată într-un comunicat PLMB transmis B365.ro

Faptul că agenţii poliţiei călare sunt de fapt bodyguarzi nu îi opreşte pe aceştia să taie amenzi: „Faptele constatate de aceştia constituie contravenţii aşa cum prevede legislaţia în vigoare, încadrări menţinute de instanţele judecătoreşti tocmai pentru că au fost probate. Sumele încasate din sancţiunile aplicate au fost plătite de către contravenienţi direct la administraţiile financiare, iar banii s-au constituit venit la bugetul de stat.” – se arată în explicaţiile PLMB.

„Cum Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti nu avea posibilitatea să dezvolte mijloacele hipo proprii – datorită costurilor mari de întreţinere – s-a găsit modalitatea legală de externalizare a acestui serviciu. Astfel, s-a încheiat un contract (respectându-se legile în vigoare) prin care au fost stabilite competenţele legale, clare în baza cărora să acţioneze patrulele călare. Acţionând în numele instituţiei, persoanelor desemnate să realizeze misiunile amintite mai sus (toate acestea având pregătirea specifică şi fiind foşti agenţi care au lucrat în Poliţia Comunitară) li s-a asigurat echipamentul şi efectele necesare. Mai simplu, regimul acestora este similar cu cel al sergenţilor angajaţi de alte structuri de ordine publică.”

Contractul dintre PLMB şi FANDAX GRUP SRL nu a fost publicat pe siteul guvernamental de achiziţii publice, iar până la publicarea materialului, PLMB nu a transmis suma pentru care s-a realizat externalizarea acestui serviciu.

În urmă cu câţiva presa a mai scris despre S.C. FANDAX GRUP SRL şi despre contractele acesteia semnate cu Ministerul Apararii Nationale pentru paza mai multor unităţi militare din jurul Capitalei. Le vremea respectivă societatea se lauda că este singura companie de profil care foloseşte paza călare, având la dispoziţie 50 de cai special antrenaţi.

Cookies