Știri București

Boc vrea aprobarea autorităților de la București pentru organizarea unui festival. „Susțin să facem la Cluj un astfel de experiment”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, le propune autorităților de la București să organizeze un concert experiment la Cluj, după modelul celor din Barcelona, unde 5.000 de participanți au participat la un eveniment pentru a se analiza cât de mare este riscul de infectare cu COVID-19.

Emil Boc este de părere că acest experiment ar permite găsirea unei soluții la nivelul întregii țări în ceea ce privește reluarea festivalurilor din vară și toamnă, potrivit Digi24.

„Susțin să facem la Cluj un astfel de experiment”

„Sunt un susținător al deschiderii evenimentelor și a festivalurilor. În acest moment, prioritatea noastră este starea de sănătate a populației. Un experiment interesant a fost cel din Barcelona, unde 5.000 de oameni au putut participa la un eveniment pentru a se observa dacă riscurile sunt atât de mari. În costul biletului a fost inclus și un test antigen. Din toți participanții au fost opriți doar 8 pentru că erau infectați cu noul coronavirus. Acum sunt urmărite efectele și se va constata cât de periculos sau nu este un eveniment de genul.

Este un experiment care va permite sa se tragă concluzii la nivel European. Susțin, dacă autoritățile centrale sunt de acord, să facem la Cluj un astfel de experiment, să vedem dacă, respectând toate normele, putem redeschide evenimentele. Un concert-test, pentru a da autorităților posibilitatea să găsească o soluție unitară. Avem infrastructura – stadion, sală polivalentă – pentru a testa modalitatea în care putem redeschide în siguranță evenimentele”, a declarat Emil Boc.

Boc vrea aprobarea autorităților de la București pentru organizarea unui festival

Edilul municipiului Cluj-Napoca a mai declarat că orașul său are infrastructura necesară pentru un asemenea eveniment, iar dacă autoritățile locale sunt de acord, el ar dori să se facă un asemenea experiment.

„Noi ne oferim să testăm o asemenea modalitate pentru a da autorităților ocazia să găsească o soluție unitară după aceea pentru întreaga țară. Prioritate trebuie să aibă sănătatea populației și siguranța tuturor la un concert, dar deja în Europa lucrurile evoluează destul de repede și se poate ca în condiții de siguranță să se desfășoară astfel de festivaluri.

Urmăresc cu interes rezultatele studiului de la Bercelona, în 30 de zile vom avea și raportul oficial: din 5.000 care au participat, câți s-au îmbolnăvit după concert.

Noi avem infrastructura și stadion si sală polivalentă pentru a putea testa cu un număr redus o asemenea soluție, pentru viitor, pentru a știi cum să ne pregătim pentru festivalurile din vară și din toamnă”, a mai spus Emil Boc.

Primarul a adăugat că este de acord cu premierul Florin Cîțu în ceea ce privește restricțiile impuse la nivel național și că revenirea la normal depinde de fiecare dintre noi.

„Premierul are dreptate, trebuie să găsim un echilibru între restricții și deschidere, pentru că oamenii sunt extrem stresați după un an de pandemie dar în același timp trebuie să știm că ne aflăm într-un moment critic în care efortul fiecăruia dintre noi este decisiv”, a conchis Emil Boc, potrivit sursei citate.

Festival experiment în Barcelona cu 5.000 de oameni

5.000 de iubitori de muzică au participat la un concert rock în Barcelona după ce au fost testați pentru COVID-19 în aceeași zi, pentru evaluarea eficienței planului de prevenire a focarelor de infecție la evenimente culturale mari.

Spectacolul de sâmbătă al trupei spaniole “Love of Lesbian” a avut permisiunea specială a autorităților din domeniul sănătății din țară. În timp ce restul Spaniei este limitat la adunări de cel mult 4 persoane în spații închise, cei care au participat la concert au putut să se amestece liber, deși măștile de protecție sunt obligatorii.

Organizatorii spun că este primul eveniment comercial de această dimensiune organizat în Europa în timpul pandemiei.

Toate biletele au fost vândute. Acestea, cuprinse între 23 și 28 EUR (19,70 GBP – 24 GBP), au inclus costul testului și maștii de protecție de calitate superioară, fiind obligatorie, cu excepția momentelor în care participanții la concertul experiment mâncau sau consumau băuturi în zonele desemnate.

„Acesta este înca un mic pas către a putea organiza concerte și evenimente culturale în timpul pandemiei”, a spus dr. Boris Revollo, virologul implicat în efectuarea protocoalelor de sănătate.

Sursă foto: Facebook/ UNTOLD


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button