Boala de care suferim mai toți în ultimul an. „Timpul ba se dilată, ba dispare!” | Ce au descoperit oamenii de știință

06 dec. 2021
3097 Afișari
Boala de care suferim mai toți în ultimul an.
Boala de care suferim mai toți în ultimul an. "Timpul ba se dilată, ba dispare!" | Ce au descoperit oamenii de știință

Emoțiile pe care le-am experimentat în ultimul an, dar și perioadele de izolare, au dus și la o modificare a percepției timpului. De asemenea, influențate au fost și motivațiile și comportamentele.

Boala de care suferim mai toți în ultimul an. „Timpul ba se dilată, ba dispare!” | Ce au descoperit oamenii de știință, potrivit unui articol publicat în The Conversation, scris de Philip Gable, profesor asociat de psihologie la Universitatea Delaware, şi Chris Wendel, doctorand în psihologie la Universitatea Alabama.

Boala de care suferim mai toți în ultimul an

Simţul timpului s-a modificat în pandemie.
Simţul timpului s-a modificat în pandemie.

În luna iunie a anului 2020, o echipă de cercetători a adus dovezile inițiale despre percepția timpului. Astfel, aceștia au prezentat că simţul individual al timpului din perioada pandemiei s-a dovedit că se află într-o strânsă legătură cu emoţiile noastre. Aceste dovezi se aplică și pentru anul 2021.

Persoanele care declarau că experimentează sentimente profunde de stres şi nervozitate în anul 2020 (lunile martie şi aprilie), ajungeau să simtă, totodată, şi că timpul trecea mult mai încet. Iar persoanele care declarau că experimentează sentimente de fericire, ajungeau să simtă că timpul trece foarte repede. (Da, pare greu de crezut, dar foarte mulți oameni s-au bucurat de timpul petrecut în izolare).

Cercetătorii au folosit datele culese pe parcursul unui an și au putut să arăte cum percepţiile oamenilor privind evoluţia pandemiei au fost asociate cu simţul timpului, cu stările emoţionale, dar și dacă au adoptat comportamente menite să încetinească răspândirea virusului.

O zi pe Pământ durează 23,934 de ore, cu exactitate, iar mulți dintre noi ajungem să simțim că aceste ore trec mai rapid într-o zi liberă, de weekend, decât într-o zi de luni, de exemplu.

„Timpul ba se dilată, ba dispare!” | Ce au descoperit oamenii de știință

Profesorul Philip Gable a studiat în ultimul deceniu cum două concepte care sunt strâns legate unul de celălalt, emoţia şi motivaţia, ajung să joace un rol extrem de important.

Motivaţia reprezintă o parte a emoţiei şi poate să fie împărţită în două categorii: „motivaţie de abordare” sau „motivaţie de evitare”, astfel:

  • Motivația de abordare: este caracterizată de tendinţa pe care o avem să interacţionăm cu celelalte persoane sau să urmărim anumite obiective în momentul în care experimentăm emoţiile pozitive, precum bucuria.
  • Motivația de evitare: este caracterizată de tendinţa de a ne izola de ceilalți în momentul în care experimentăm emoţii negative, așa cum sunt tristeţea sau frica.

De exemplu, în momentul în care citim o carte bună sau facem ceva ce ne place, nici nu ne dăm seama când trece timpul. Dar în momentul în care ne aflăm într-o situație amenințătoare, vom încerca să scăpăm cât de repede cu putință.

Întregul studiu despre percepția timpului în pandemie poate fi citit AICI.

De asemenea, cercetătorii au demonstrat că percepţia este asociată cu comportamentul. În timpul pandemiei, persoanele care simţeau că timpul trece mai repede erau cei care, cel mai probabil, purtau masca de protecție. Persoanele care percepeau că timpul trece mai greu tindeau să evite adunările mari de oameni.

Cookies