ARHIVA B365

BNR a redus dobânda cheie la 4,5% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, luni, reducerea ratei dobânzii de politică monetară, de la 5% la 4,5% pe an, mai mult decât se aşteptau analiştii financiar bancari, care anticipau o scădere la 4,75%, banca centrală menţinând totodată ratele rezervelor minime, informează Economica.net.

Această reducere pune noi presiuni pe băncile comerciale pentru a ieftini creditele în lei, anunţă România TV.

Analiştii se aşteptatu ca abia în decembrie dobânda cheie să ajungă la 4,5%, şi abia în decembrie 2014 să scadă la 4,25%.

BNR arată prin această decizie că are mare încredere că inflaţia va coborî în intervalul ţintit de 2,5% +/- 1pp, deşi rata anuală se situa la 5,37% în iunie, cea mai mare din Uniunea Europeană.

La începutul lunii iulie BNR a decis să reducă dobânda-cheie la minimul istoric de 5% sperând că măsura va duce la „ieftinire a gra­duală a creditării în lei” şi la „stimularea ac­ti­vităţii economice”. Nivelul ridicat al do­bân­zilor la creditele în lei îi descurajează chiar şi pe clienţii solvabili de a lua împrumu­turi. Costul creditelor în lei se menţine în jur de 10%, iar creditul privat a stagnat în ulti­mii pa­tru ani la echivalentul a 50 mld. euro, potrivit zf.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button