Blue Air mai ia o amendă uriașă de la ANPC: una de 10 milioane de lei. „Execută ultimul zbor și pleacă de pe piață”

05 oct. 2022
598 Afișari
Blue Air mai ia o amendă uriașă de la ANPC: una de 10 milioane de lei. „Execută ultimul zbor și pleacă de pe piață”
Blue Air mai ia o amendă uriașă de la ANPC: una de 10 milioane de lei. „Execută ultimul zbor și pleacă de pe piață”. Sursa foto: Facebook/ Horia Constantinescu

În urma unei ample acțiuni de control, ANPC anunță că a amendat Blue Air cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate din data de 15 iunie 2022 și până în prezent. „La câți bani lipsesc din buzunarele consumatorilor, amenzile aplicate de către Autoritatea noastră mi se par extrem de mici”, declară șeful ANPC.

ANPC a amendat Blue Air cu peste 10 milioane de lei

Într-un comunicat de presă, ANCP transmite că a verificat inițial situația zborurilor anulate în perioada 15 iunie-30 august și ofertele Blue Air practicate pe site-ul oficial, pagina de Facebook sau în aplicație. Însă, acțiunea a fost extinsă, ulterior, „ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la anularea tuturor zborurilor din 06.09.2022 până în 10.10.2022”.

Concluziile la care au ajuns comisarii ANPC sunt definitive:

 • operatorul economic Blue Air Aviation SA nu a propus angajamente sau un plan de măsuri reparatorii pentru consumatori în termenul stabilit de autorităţile competente
 • în perioada analizată, respectiv 15.06.2022 – 12.09.2022, au fost afectați 150.227 consumatori din 23 state membre ale Uniunii Europene,
 • practica operatorului economic a avut caracter repetitiv
 • valoarea prejudiciilor suferite de consumatori se ridică la suma de 19.582.065,96 EUR (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16.09.2022), respectiv 96.447.549,47 LEI (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16.09.2022), pentru perioada analizată şi reprezintă doar valoarea biletelor achiziţionate, în realitate prejudiciul fiind mult mai mare
 • rambursarea efectivă a contravalorii biletelor pentru zborurile anulate s-a realizat la un număr foarte mic de pasageri la care s-a rambursat efectiv, respectiv au fost rambursate 598 rezervări (reprezentând 0,7% din totalul de 80.826 rezervări anulate), suma totală a rambursărilor efective fiind echivalentul a 115.016,11 EUR (0,6% din suma totală a rezervărilor anulate, respectiv 19.582.065,96 EUR )
 • un procent de 9,8% din suma totală de rambursat, respectiv suma de 1.924.762,33 EURO s-a rambursat în wallet (portofelul electronic), reprezentând 10.685 de rambursări.

Amenzile și sancțiunile complementare

Astfel, ANPC a aplicat 2 amenzi contravenționale, în valoare totală de 10 094 200 lei:

 • una în cuantum de 2 000 000 EURO, echivalent în lei la cursul din 04.10.2022 pentru afectarea pe scară largă a consumatorilor, la dimensiunea Uniunii Europene,
 • o alta în valoare de 200.000 lei pentru abateri repetate.

Totodată, au fost aplicate și sancțiuni complementare:

 • se dispune măsura de remediere;
 • se propune măsura de încetare a practicilor comerciale incorecte, în sensul de a nu mai pune pe piață, la dispoziția consumatorilor, oferte de zbor înșelătoare, pentru care operatorul economic nu dispune de resursele necesare efectuării acestora;
 • se propune suspendarea prestării serviciilor până la încetarea practicii comerciale incorecte sau până la ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse.

Șeful ANPC: „Iată că Blue Air execută ultimul zbor și pleacă de pe piață”

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor susține încă de acum 3 luni că Blue Air urmează să-și ia zborul de pe piață.

Foarte mulți clienți nu au fost despăgubiți, iar șefului ANPC i se pare că amenzile date de Autoritate sunt extrem de mici. Horia Constantinescu le cere scuze oamenilor păgubiți. Mesajul integral:

„Iată că Blue Air execută ultimul zbor și pleacă de pe piață, așa cum spuneam încă de acum trei luni.
De la ultima sancțiune și până la această a doua evaluare, peste 100.000 de consumatori trec prin ceea ce au trecut și primii, în ultimii doi ani.
Unde au ajuns banii acestora, pe ce au fost cheltuiți și cum vor putea fi recuperați vreodată rămâne o mare enigmă…
Unul dintre avioanele companiei zace pe o pistă a aeroportului Băneasa, fără ambele motoare. Oare câte curse ar fi trebuit să execute, în condițiile în care, fără propulsive, acesta nu se putea deplasa nici măcar pe DN1.
Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi, încă mă întreb cum urmau să se execute cursele și de ce au fost promovate, în condiția în care se știa că nu pot fi duse la bun sfârșit. Nu mai vorbesc și de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat și mai tare.
Au sau nu au toate aceste lucruri? Mă întreb pentru că nouă reprezentanții companiei nu au vrut să ne răspundă.
Declar public că mă supun testului poligraf pentru următoarele aspecte: dacă reprezentantul companiei ne-a spus că ia în calcul plecarea de pe piață în toamnă, dacă acesta ne-a povestit că nu vor mai avea avioane cu care să ducă la bun sfârșit cursele.
La câți bani lipsesc din buzunarele consumatorilor, amenzile aplicate de către Autoritatea noastră mi se par extrem de mici.
Îmi cer scuze fiecărui păgubit pentru anii trecuți, în care lucrurile puteau fi mai ferm sancționate”, declară Horia Constantinescu, președinte ANPC, în comunicatul transmis.

Cookies