Blue Air a intrat în insolvență. Tribunalul București a aprobat cererea companiei aeriene low-cost

22 mart. 2023
134 Afișari
Blue Air a intrat în insolvență. Tribunalul București a aprobat cererea companiei aeriene low-cost
Blue Air a intrat în insolvență. Tribunalul București a aprobat cererea companiei aeriene low-cost. Sursa foto: Facebook/ Blue Air

Tribunalul București a aprobat cererea companiei, iar acum, oficial, Blue Air a intrat în insolvență. Judecătorii au constatat că procedura concordatului a eșuat.

Blue Air este în insolvență

Potrivit informațiilor transmise pe portalul instanțelor, judecătorii din cadrul Tribunalului București au aprobat cererea pentru intrarea în insolvență a companiei Blue Air Aviation. La această cauză a fost dispusă și conexarea dosarului la 6050/3/2023, adică cererea Air Claim de a intra în faliment.

Solutia pe scurt: Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art. 71 alin.1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvenţă deschide procedura generală împotriva debitorului BLUE AIR AVIATION SA. Dispune conexarea dosarului nr. 6050/3/2023.

Zilele trecute, 85 de angajați Blue Air au cerut intrarea companiei în insolvență deoarece ei speră să-și recupereze salariile restante după ce compania aeriană a fost preluată de stat în proporție de 75%, pentru că nu își mai îndeplinea obligațiile după ce a primit ajutor substanțial din partea statului în perioada pandemiei de COVID-19, potrivit Gândul.

Printre creditorii Blue Air Aviation se află ROMATSA, aeroportul din Cluj-Napoca, AirClaim, dar și mai multe persoane fizice. Provizoriu, a fost numit un administrator judiciar, respectiv consorțiul de practicieni în insolvenţă format din INFINEXA RESTRUCTURING și MUȘAT & ASOCIAȚII – RestructuringInsolvency.

Datorită faptului că procedura de concordat a eșuat, următorul pas era insolvența, chiar dacă Air Claim a cerut falimentul companiei. Este cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru Blue Air. În momentul de față, dobânzile și penalitățile se opresc, iar în urma planului de restructurare se pot tăia anumite sume care ar putea face Blue Air o companie atractivă pentru un investitor, a declarat Daniel Geantă, președinte la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) pentru Economica.net.

În septembrie 2022, după ce au fost oprite toate zborurile Blue Air, compania aeriană transmitea că are datorii de peste 230 de milioane de euro.

Au fost stabilite termenele următoare

Tribunalul București a stabilit și următoarele termene:

  • termenul limită de depunere, de către creditori, a opoziţiilor la încheierea de deschidere a procedurii – 10 zile de la primirea notificării, precum și termenul de soluționare a opozițiilor, care nu va depăși 5 zile de la data expirării termenului de depunere a acestora;
  • termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor asupra averii debitorului – 05.05.2023;
  • termenul de verificare a creanțelor, de întocmire și publicare în BPI a tabelului preliminar de creanțe – 25.05.2023;
  • termenul de definitivare a tabelului creanțelor – 19.06.2023;
  • data primei ședințe a adunării generale a creditorilor – 30.05.2023.

Te-ar mai putea interesa și: Blue Air s-a enervat pe șeful ANPC și i-a făcut plângere penală. „Posibilitatea salvării companiei pare să nu convină lui Constantinescu Horia”

Cookies