Blocuri peste copia în miniatură a grădinilor Versailles, la Șosea

de:
09 ian. 2014
3 afișări
Blocuri peste copia în miniatură a grădinilor Versailles, la Șosea

Pe terenul pe care se dorește ridicarea blocurilor se afla acum o copie in miniatura a gradinilor din Versailles, terenul figurand in documentatiile de urbanism ca spatiu verde. Proiectul a fost urmarit de numeroase controverse deoarece proprietara parcelei, avocata Lucia Chereches, a obligat in instanta Primaria sectorului 1 sa dea autoriozatie de demolare pentru cele doua cladiri care se afla pe teren si care au fost construite in interbelic. Asociatia Salvati Bucurestiul a reusit in 2012 sa obtina anularea acestei autorizatii, scrie Hotnews..

Pe planul urbanistic de detaliu aflat in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei, figureaza ca cele doua case construite in perioada interbelica se pastreaza, blocurile urmand sa fie construite in spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate gradinile. Primaria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, desi terenul pe care se vor ridica cladirile figureaza ca spatiu verde.

În ocotmbrie 2012, Primăria Capitalei a emis două certificate de urbanism pentru aceste clădiri.

Ansamblul rezidenţial pentru care Sorin Oprescu a aprobat certificatul de urbanism are o suprafaţă de 11.632 de metri pătraţi. Construcţia nu a mai fost modificată din anii ’30. Pe locul acesteia ar putea apărea o clădire cu trei etaje şi două niveluri la subsol, potrivit b1.ro. Proiectul include şi două pasaje subterane menite să facă legătura între ansamblu rezidenţial şi străzile între care este încadrat.

În spatele recentei hotărâri a primarului se află avocata Lucia Cherecheş. Aceasta deţine terenul în cauză dar şi un altul aflat în apropiere. Cherecheş încearcă încă din 2008 să ridice un ansamblu de clădiri în acea zonă. Anul trecut, a reuşit să forţeze primăria sectorului 1 să emită autorizaţia de desfiinţare pentru două case situate pe acel teren. Decizia a fost anulată însă ulterior după ce asociaţia Salvaţi Bucureştiul a atacat autorizaţiile în instanţă.

Cu câteva zile înainte de pronunţare, fiul avocatei, Andrei a incendiat una din case. Ancheta a scos la iveală faptul că focul a fost pus intenţionat, iar incendiatorul s-a ales cu dosar penal.

Decizia lui Sorin Oprescu de a aproba construcţia nu este prima care pune în pericol un monument istoric. În 2010, edilul a decis demolarea fostului restaurant al casei Regale Flora. Hotărârea sa a fost considerată ilegală de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Cookies