Blocul Rosenthal, o clădire istorică părăsită din București, ridicată în anul 1938, va fi consolidat seismic

16 nov. 2022
9965 Afișari
Blocul Rosenthal, o clădire istorică părăsită din București, ridicată în anul 1938, va fi consolidat seismic

Blocul Rosenthal, al cărui nume provine de la magazinul cu porțelanuri de lux Rosenthal pe locul căruia a fost ridicată clădirea, va fi consolidat seismic cu finanțare din PNRR.

În anul 1968, clădirea situată în Calea Victoriei nr. 22-24. a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior, însă după 1999, imobilul a rămas în paragină.

Valoarea finanțării aprobate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este de 41.434.452,34 lei, iar perioada de implementare este de 40 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Anunțul aparține primarului Nicușor Dan.

Proiectul, depus de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), vizează pe lângă consolidarea seismică şi renovarea energetică moderată a clădirii publice situată în Calea Victoriei nr. 22-24.

Blocul Rosenthal, așa cum este cunoscut, a fost construit după planurile lui Radu Dudescu, la acea vreme arhitectul șef al Băncii Naționale a României. Timp de 30 de ani a găzduit “Casa de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare” a angajaților BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Imobilul a fost printre primele din București care avea prăvăliile retrase de la bulevard și care a permis trecătorilor să circule pe sub coloane.

Clădirea din Calea Victoriei nr. 22-24, sector 3, are regimul de înălțime S1+S2+P+8E și este inclusă în Lista Monumentelor istorice la poziția 2192, cod LMI B-II-m-B-19848.

”După consolidarea seismică şi renovare energetică, imobilul va avea destinația de clădire administrativă pentru desfășurarea de activități cu specific administrație publică.”, precizează Nicușor Dan.

În luna septembrie, Nicușor Dan anunța că Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a pregătit documentațiile necesare astfel încât să poată obține finanțare europeană și în etapa a doua a PNRR. Este vorba despre alte 19 proiecte de consolidare seismică și renovare energetică a clădirilor cu risc seismic.

Din cele 19 imobile, 16 sunt clădiri rezidențiale multifamiliale, iar 3 sunt clădiri monument istoric, cu mare valoare arhitecturală și culturală: Casa Suțu – Lahovary, Teatrul Municipal L.S. Bulandra, (din bd. Schitu Măgureanu) și Centrul Cultural Lumina, de pe bd. Regina Elisabeta.

Îți recomandăm și:

Cookies