Blocul groazei: Cine sunt cei mai mari datornici la întreţinere, în Bucureşti FOTOGALERIE

de:
08 mart. 2011
32 Afișari
Blocul groazei: Cine sunt cei mai mari datornici la întreţinere, în Bucureşti FOTOGALERIE

La nici zece minute de staţia de metrou Lujerului din cartierul Militari, se află blocul M10, campionul datoriilor la RADET. Încă de la intrarea pe Aleea Zorelelor, unde este situat imobilul, lumea se schimbă după cum remarcă chiar vecinii. „E blocul de pomină de peste stradă. E de groază acolo”, atenţionează o pensionară de la blocul M7, de vizavi.

Nu mai au apă caldă de zece ani

Cele două scări ale imobilul au fost vandalizate de nenumărate ori, potrivit locatarilor, iar de acces la utilităţi în sistem centralizat nici nu mai poate fi vorba. „Apă caldă nu mai avem de zece ani din cauza datoriilor, iar căldură primim cu ţârâita. Am fost nevoiţi să ne cumpărăm boilere. Dar aşa, plătim mult la lumină deoarece contorul de învârte de nebun. M-am săturat, dar nu am încotro. Eu sunt cu plata întreţinerii la zi, dar vă spun sincer că nu-mi convine să dau şi să nu am”, a declarat pentru B365.ro Rădiţa Matei, una din cei 300 de locatari ai imobilului, care stă în bloc de 36 de ani.

Aceeaşi idee este împărtăşită şi de Marian Dragu, un vecin de la scara alăturată. „Ce să facem? Facem baie doar o dată pe săptămână să nu fie consum mare de electricitate. Eu nu mai am serviciu de anul trecut şi sunt în întreţinerea copiilor. Cu toate acestea sunt cu plata întreţinerii la zi, dar au alţii datorii”, a precizat dezamăgit bărbatul.

Listele de plată la întreţinere au fost mistuite de flăcări

Nici pe administratorul imobilului nu l-am găsit mai optimist. Asociaţia condusă de Mihai Dumitrescu înregistrează datorii de 746.000 de lei la RADET, fiind astfel pe locul I în topul restanţierilor. „E dezastru. Orice faci se strică. Au dat foc la avizier, la lista de datornici, au spart de trei ori încuietoarea la uşă, iar o dată au furat-o în numai patru ore, pereţii liftului sunt distruşi, oglinda spartă. E jale. Sunt foarte răi”, i-a descris administratorul Mihai Dumitrescu pe o parte din locatari, care a adăugat că mulţi dintre vecinii săi fură apa din calorifer pentru a face baie sau pentru toaletă. Din cauza jafului generalizat, RADET a ameninţat chiar că va sista furnizarea agentului termic. Anterior, furnizorul de agent termic a deviat traseul conductelor de căldură pentru a evita alimentarea imobilului, însă după ce au fost făcute câteva plăţi RADET a rămas doar cu ţevile scoase din pământ şi lipsă bani în cont.

Cablu TV şi internet versus plata întreţinerii la asociaţie

Pe lângă problema de civilizaţie, administratorul susţine că se confruntă cu una şi mai gravă: datoriile la întreţinere. „Campion” în acest sens este familia Mihaelei Popescu, care nu a mai plătit nimic la asociaţie din anul 2006. Astfel, aceasta a ajuns să acumuleze restanţe în valoare totală de 34.700 lei. „Din 2006 n-am reuşit să mai dau nimic. De atunci eu nu mai lucrez, fiind iniţial în concediu de creştere copil, iar soţul şi-a găsit doar pe ici, pe colo, câte ceva de muncă uneori, dar banii abia ne-au ajuns pentru mâncare. În plus, am fetiţa bolnavă, a avut două operaţii şi ar trebui să o fac şi pe a treia, dar nu am bani”, a menţionat pentru B365.ro Mihaela Popescu, proprietara locuinţei cu cele mai mari datorii la întreţinere.

Cu toate că femeia de 39 de ani spune că trăieşte împreună cu soţul şi cei doi copii cu mai puţin de 500 de lei pe lună, aceasta reuşeşte să achite la timp facturile la cablu TV, internet şi telefon fix, dar şi electricitate. „De când nu mai avem apă caldă am mai încălzit la aragaz şi apoi ne-am montat boiler. E scumpă lumina, câte 250-280 de lei pe lună. Avem noroc că ne mai ajută părinţii cu banii lor de pensie„, s-a scuzat Mihaela Popescu. Energia electrică pe care familia Popescu o plăteşte echivalează însă cu factura la întreţinere într-o lună de iarnă, în condiţiile în care pentru ianuarie 2011, de exemplu, costurile la un apartament de două camere nu depăşesc 300 de lei. „De unde bani de întreţinere dacă soţul stă mai mult la jocuri de noroc. Nici ea nu lucrează„, a comentat un alt vecin.

Promisiunile de plată nu au fost onorate

Într-o situaţie similară sunt aproape 40% din apartamentele din blocul M10 de pe Aleea Zorelelor. Încercările timide ale administratorului de a recupera din datoriile locatarilor au fost, de cele mai multe ori, fără rezultate vizibile. „Pe câţiva din ei i-am dus în instanţă acum trei ani şi au promis că vor plăti. Unii au plătit ceva, dar doamna Popescu nici un leu. Singura soluţie în acest moment este să mă adresez din nou judecătorilor, să obţin ordin de evacuare, iar apartamentul să fie scos la vânzare. Ceea ce o să fac în perioada imediat următoare”, a specificat Dumitrescu reporterilor B365.ro. Dezastrul din blocul M10 este susţinut şi de unii locatari despre care administratorul nici măcar nu ştie cum îi cheamă. Familia locuieşte la apartamentul 64 de la etajul zece al imobilului. „E o doamnă mai în vârstă căreia i-am zis, de nenumărate ori, să îmi aducă copii după acte.Nici până în ziua de azi n-a venit. E pe numele fostului proprietar„, a explicat Dumitrescu.

Chiar dacă este conştientă de pericolul care o paşte, restanţiera de top – Mihaela Popescu, spune că nu are o soluţie salvatoare. „Doar dacă ne angajăm…Eu am fost agent de pază, iar soţul bucătar-ospătar. Dacă ne dă afară nu avem unde să ne ducem„, a concluzionat femeia. Pentru a scăpa de coşmar, unii dintre locatari s-au mutat din blocul M10 în imobilul de vizavi, alţii sunt încă în curs de perfecţionare a tranzacţiei imobiliare.

Problema restanţelor asociaţiei la RADET trenează de mai bine de zece ani, când a decedat administratorul Georgică Vasiliu, iar locul lui a fost luat de actualul administrator Mihai Dumitrescu. „În 2001 erau deja restanţe de 4 miliarde lei (nr. – 400.000 lei). Multe din plăţile făcute ulterior s-au dus în contul datoriilor şi acum încă mai plătim facturi foarte vechi. Îmi pare rău că m-am implicat, dar aici am fost crescut de bunica mea şi aici stau. Nu vroia nimeni să ia asociaţia şi n-am avut încotro„, s-a justificat administratorul Mihai Dumitrescu.

Blocul “problemă”

Datoria record la RADET pare să fie doar o mică problemă a blocului. Administratorul Mihai Dumitrescu susţine că imobilul este, dacă nu locuit, măcar tranzitat de persoane dubioase: „Vreţi să vă duc sus pe terasă să vedeţi seringi de la drogaţi? Vă arăt!”, subliniază acesta. De parcă nu ar fi fost destul, clădirea figurează şi pe lista neagră a poliţiei. “Au fost multe reclamaţii. Vin până în faţă, intră în bloc, ies pe partea cealaltă şi dau ţepe la taxiuri. Am avut probleme cu poliţia din cauza asta”, concluzionează administratorul.

Top 5 restanţieri la RADET

Potrivit datelor centralizate de RADET, primele cinci asociaţii de proprietari care au cele mai mari datorii la furnizorul de agent termic cumulează restanţe în cuantum de 2,85 milioane lei:

Locul I Aleea Zorelelor, nr.6A, bloc M10, Sector 6 – 746.000 lei

Locul II Str. Gării de Nord, nr.6-8, bloc A, Sector 1 – 679.000 lei

Locul III Str. Răscoala 1907, nr11, bloc 16, Sector 2 – 507.000 lei

Locul IV Str. Marcu Armaşu, nr.5, bloc 27, Sector 2 – 505.000 lei

Locul V Str. Dreptăţii, nr.10, bloc O3, Sector 6

Peste 30% din apartamentele racordate la RADET au datorii mai vechi de trei luni

Primăria Capitalei a anunţat recent că va împrumuta în vară suma de 300 milioane euro, o parte din banii destinaţi investiţiilor urmând să fie folosiţi pentru a acoperi subvenţiile la căldură pentru populaţie. De acestea vor beneficia, până în luna aprilie inclusiv, toţi bucureştenii, iar din iarna viitoare doar familiile cu venituri mai mici de 3.000 de lei pe lună, potrivit viceprimarului Mircea Raicu. În prezent, gigacaloria costă 129 lei în Bucureşti, preţul fiind unul dintre cele mai mici din ţară.

În această iarnă, agentul termic furnizat de RADET a fost chiar şi cu şase grade sub diagrama normală pentru sezonul rece din cauză că municipalitatea a făcut plăţi cu întârziere. “Avem într-adevăr o problemă. Primăria nu a mai plătit de 2-3 luni subvenţia la căldură şi, prin urmare, distribuitorul ELCEN nu a putut plăti la timp factura la furnizorul de gaz. Din acest motiv a fost scăzută presiunea la gaz. Astfel funcţionăm cu şase grade în minus pe diagramă. Cele mai mari probleme la întâlnim la capetele de coloană”, a declarat pentru B365.ro Mihai Bogdan Becheanu, directorul general al RADET, la jumătatea lunii ianuarie 2011.

Potrivit estimărilor oficialilor din Primăria Capitalei, valoarea totală a subvenţiilor la căldură pentru sezonul rece 2010-2011 se ridică la aproximativ 52 milioane euro.

Potrivit datelor transmise de RADET, la solicitarea B365.ro, aproximativ o treime din  numărul total al clienţilor furnizorului local de energie termică din Capitală înregistrează restanţe mai mari de trei luni la plata utilităţilor. Asta în condiţiile în care, la nivelul municipiului Bucureşti, beneficiază de serviciile RADET în jur de 570.000 de familii. „Situaţia se va înrăutăţi şi mai mult astfel că, până la sfârşitul sezonului rece, suma restantă s-ar putea chiar să se dubleze ţinând cont de faptul că, iarna, facturile la întreţinere sunt de trei-patru ori mai mari decât vara”, a comentat Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR). RADET are de recuperat de la asociaţiile de proprietari în jur de 75 milioane lei.

Text realizat în colaborare cu Cătălin Doscaş.

Blocul “problemă

Datoria record la RADET pare să fie doar o mică problemă a blocului. Administratorul Mihai Dumitrescu susţine că imobilul este, dacă nu locuit, măcar tranzitat de persoane dubioase: €œVreţi să vă duc sus pe terasă să vedeţi seringi de la drogaţi? Vă arăt!”, subliniază acesta. De parcă nu ar fi fost destul, imobilul figurează şi pe lista neagră a poliţiei. “€œAu fost multe reclamaţii. Vin până în faţă, intră în bloc, ies pe partea cealaltă şi dau ţepe la taxiuri. Am avut probleme cu poliţia din cauza asta”, concluzionează administratorul.

Cookies