Blitz n Roll. Brutăria din București cu pinsă la public

06 mai 2022
1790 Afișari
Blitz n Roll. Brutăria din București cu pinsă la public

Din când în când, și din ce în ce mai rar, Bucureștiul obișnuiește să scoată-n cale câte un lucru, un om sau vreun loc, care să salveze ziua. Pentru totdeauna. Șmecheria cu găsitul de astfel de locuri e să iei orașul la pas și să ai talie de viespe, ca să te poți strecura lin printre mașinile parcate pe trotuare. Astăzi, mănânc pentru tine la Blitz n Roll, o brutărie artizanală făcătoare de bine prin puterea tămăduitoare a pâinii. La Blitz n Roll, pâinea vine sub multe forme și combinații: pâine cu maia, Matnakash (o pâine armenească), Shotis Puri (rețetă Georgiană), pâine cu Matcha, pâine cu unt și lapte, pâine cu turmeric și merișoare, sau Lavash, o lipie de sorginte armenească, gata să îmbrățișeze cel mai bun kebab. Blitz n Roll sunt specializați ȘI în pinsă, dulcegării, croissante, biscuiți, covrigei și chiar, preferatele mele: quicheuri. Bașca, au și cafea de specialitate.

Blitz’n’Roll. Brutăria care face Bucureștiul să se-nvârtă

Interior – Exterior. Bulevardul Banu Manta 24

Există două brutării Blitz n Roll. Una pe Banu Manta 21, cealaltă în Floreasca, pe Strada Constantin Aricescu 50A. Brutăria de pe Banu Manta pare totuși mai relaxată, mai de cartier. Multe familii cu copii, localnici, vecini, gata să aștepte cât e nevoie (nu mult, oricum) pentru a-și lua cam orice de la Blitz n Roll. Eu i-am descoperit mergând abia acum, deși au trecut cam doi ani de la deschiderea oficială a brutăriei, undeva prin 2020., cam așa ceva. Ca orice brutărie artizanală, un loc drăguț, curat, mult lemn, culori calde și gazde primitoare, care nu zoresc clientul. hai, hai, hai, hai, hai…Știi genul.

Pinsă la public

Blitz n Roll face pinsă. Pinsa este cel mai bun aluat de pizza care nu e aluat de pizza. Seamănă cu aluatul de pizza, dar e muuult, mult, muuuuult mai mișto. Mai aerat, mai moale la interior și mai ușor de digerat, asta pentru că procesele de creație diferă. Dacă la aluatul de pizza timpul de dospire poate dura până la câteva ore, ei bine aluatul de pinsa trebuie lăsat „la crescut” cel puțin 72 de ore. În plus, aluatul de pinsa conține mai puțini carbohidrați și grăsimi decât cel de pizza, și este mult mai ușor de digerat, deci mult mai sănătos. I know, right? F*cking pinsa. Awesome stuff!

Am mâncat pentru tine de la Blitz n Roll

Tartă cu mere | 17

Cinnamon Buns | 10

Pinsa cu legume | 10

Pinsa cu salsiccia, pecorino, chilli | 12

Pinsa cu salam ventric & mozzarella | 11

Baghetă cu unt | 8 lei

Judecata de Apoi

Baghetă cu unt 

Opt lei o baghetă cu unt? Doar opt lei finețea asta de baghetă? Pomană curată! Atât de bună e bagheta cu unt, încât am ales să o pun prima în articol. Și am un motiv bine întemeiat. Spre exemplu: dacă te pasionează gătitul de burgeri și vrei să participi anul ăsta, pe 20-22 mai la concursul de burgeri (Burger Battle. categoria Amator), care va avea loc în cadrul Burger Fest 2022, bagheta cu unt de la Blitz n Roll e o variantă excelentă de chiflă de burger „mură-n gură”. O arunci acolo pe plită puțin și aia e. Bagheta cu unt e moale, puțin dulceagă, miroase bine, a unt d’ăla scumpu’. Apeși pe ea și revine la loc ușooooor. Mmm, ce bună eeee. Mmmm, pâine. Știu și ce-i lipsește. În principiu, nimic. Dar, dacă ar fi să fie, mi-aș dori să ung o felie de baghetă cu puțină dulceață de vișine peste care să presar niște firimituri de telemea veche de oaie, din aia puturoasă rău.

Baghetă cu unt

Pinsa cu legume | Pinsa cu salsiccia, pecorino, chilli | Pinsa cu salam ventricina & mozzarella

De ce le-am pus pe toate la un loc? Pentru că toate trei au fost minunate. Când baza e bună, orice toping ai arunca peste e doar un bonus. Și când ingredientele topingului sunt, la rândul lor, de calitate, rezultatul final nu poate fi decât unul extrem de savuros și plăcut. Ceea ce s-a și întâmplat. Pinsa de excepție cu în diverse combinații bine echilibrate. Minunată varianta cu legume, trebuie neapărat încercată. E doldora de mozzarella și de legume suculente. De asemenea, un loc fruntaș îl ocupă și pinsa cu salsiccia și pecorino, două dintre ingredientele mele favorite. Cârnații italienești au o aromă aparte, iar pecorino este cireașa de pe tort la orice carbonara. De data asta a câștigat pinsa cu legume. Bravuoo.

 

Tartă cu mere 

N-am suportat nicidată tartele cu mere. Și-o să mă explic puțin. Problema tartelor cu mere sunt gospodinele din România anilor ’90 și 2000, amatoare de prăjiturit. Pot să număr pe degete de câte ori am mâncat prăjitură cu mere fără să scuip 2-3 sâmburi sau fără să cer un pahar cu apă, ca să alunece prăjitura pe gât. Oribil. Astea se numesc sechele culinare și trebuie tratate la un papiloterapeut.

Înapoi la tarta cu mere de la Blitz n Roll. O minunăție de prăji. Superbă. Aromată, fină, crocantă și moale, cu măr gustos, apetisant. Și fără sâmburi. Nici nu știu unde să încadrez tarta asta. E undeva între o prăjitură specială de revelion și un crumble cu mere perfect executat. Extrem de bun. 10/10.

Cinnamon Buns

Scorțișoara a fost mereu Kriptonita mea și, cu toate astea, mereu mă încumet să încerc preparate cu scorțișoară. Ca și în cazul de mai sus, și aici este vorba despre preconcepții și tare culinare, care se trag dintr-un trecut alimentar precar, fals, plin de arome la sticluță, Delikat și alte nenorociri.

Mă declar vindecat de aversiunea față de scorțișoară. Oficial, sunt fan scorțișoară Cinnamon Buns Blitz n Roll. O prăjitură (da, este o prăjitură) cu aluat molcuț, nu foarte dulceagă, aromată, gustosăO prăjitură  care merge mâncată și dimineața, pe stomacul gol, ca pe anafură. Doamne, cât de bune sunt aceste cinnamon buns! Regret că n-am luat mai multe.

 

Total Blitz n Roll: 68 de lei.

O să mai mănânc pentru tine de la Blitz n Roll? O, da.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

 

Cookies