Blindate Piranha 5, produse integral la Uzina Mecanică București. Tot în Capitală vor fi produse și cele pentru export

15 mart. 2022
1169 afișări
Blindate Piranha 5, produse integral la Uzina Mecanică București. Tot în Capitală vor fi produse și cele pentru export
Blindate Piranha 5, produse integral la Uzina Mecanică București. Tot în Capitală vor fi produse și cele pentru export. Credit: Inquam Photos / George Călin

Marți, 15 martie 2022, General Dynamics European Land Systems a semnat un joint-venture cu Uzina Mecanică București (UMB). În unitatea din București va fi produsă integral următoarea tranșă de blindate Piranha 5 pentru Armata României, dar vor fi fabricate și viitoare comenzi pentru export.

Blindate Piranha 5, produse integral la Uzina Mecanică București

Contractul cadru semnat pe aproximativ 900 de milioane de euro de Armata României cu General Dynamics European Land Systems (GDELS) vizează producția a 227 de blindate Piranha 5.

De asemenea, contractul cadru a fost semnat și în parteneriat cu Uzina Mecanică București. În cadrul UMB, o parte dintre mașinile de luptă au fost asamblate integral, dar au fost și sablate și vopsite.

De asemenea, până acum, turela (Elbit), dar și elementele optice (ProOptica) erau create în România.

Acum, prin intermediul noului contract dintre General Dynamics European Land Systems și Uzina Mecanică București, următorul lot de blindate Piranha 5 ar urma să fie produs în etape și într-un grad și mai mare la unitatea din Capitală; vorbim inclusiv de partea de carcasă și blindaj. De asemenea, în viitor ar urma să fie produse și mașini de luptă pentru export, în țări precum Bulgaria, Cehia sau Slovacia.

„Pentru că a existat voință, astăzi se realizează primul joint-venture consolidat între Uzina Mecanică Bucureşti și General Dynamics European Land Systems Romania”, a declarat, marți, premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului României.

 Unde vor ajunge cele 227 de blindate Piranha 5

  • Prima tranșă de 37 de mașini de luptă a fost construită în Elveția, la Mowag și a fost livrată în anul 2020. Acestea sunt operaționale în prezent în cadrul Forțelor Terestre.
  • Următoarea tranșă de 32 de blindate, cu asamblarea finală la Uzina Mecanică București, a fost livrată în noiembrie 2021. Transportatoarele vor fi introduse în serviciul operațional de către Forțele Terestre.
  • 26 de Piranha 5, dar în configurații diferite (sablate final la unitatea din București), vor fi livrate până la sfârșitul anului 2022.
  • Un alt lot de 133 de blindate vor fi integral produse și asamblate în țara noastră. Astfel, în următorii ani, transportatoarele vor fi livrate către armata română.

Pe lângă procesul de fabricare, în cadrul UMB va exista și o secție care va asigura mentenanța blindatelor.

Cookies