Cu codița fluturând, Oscar știe că este ziua lui de răsfăț. Bichonul alb cu pete negre are blana lungă, moale și cârlionțată, dar uneori îi acoperă ochii și-l face să arate mai mult a ursuleț decât a cățel vesel. Așa că mama lui l-a adus la salon ca să-l transforme într-un gentleman canin impecabil. Iar el pare că așteaptă cu nerăbdare momentul marii transformări.
Deși umblă țanțoș, nu are mari pretenții de saloane exclusiviste. Vine des la un salon de cartier, unde toată lumea îl cunoaște și unde și-a făcut deja prieteni. Pe canapeaua din sala de așteptare se întâlnește cu doi buni camarazi, Papi și Sushi. Și ei sunt clienți cu ștate vechi aici, s-au așezat comod și așteaptă cuminți să fie preluați de Virgil.
Salonul de înfrumusețare pentru patrupede a lui Virgil este locul perfect pentru a-ți ferchezui animalul, mai ales dacă vrei să-ți lași cățelul la tuns și să pleci să-ți faci cumpărăturile. Fie că mergi la piața Obor sau la hipermarketurile din zonă, nu trebuie să pierzi timp așteptându-ți companionul. Și nici nu trebuie să-ți faci griji dacă nu ajungi la timp după el. Are cu cine să se întovărășească aici, fie că-i plac cățeii mari, ca Julius, fie că e mare iubitor de pisici. Clyde e de-a casei și poate veni oricând să dea o gheară de ajutor în caz că vreun client s-a plictisit sau că stăpânii mai întârzie puțin.
Virgil știe din experiență că o legătură de încredere între groomer și cățel se formează cel mai bine când stăpânul nu e mereu de față. Lăsându-l singur la salon, animalul nu va mai simți nevoia să „se dea în stambă” pentru a-ți capta atenția sau a-ți căuta protecția. Fără tine acolo, îi permiți să stabilească o legătură puternică cu cel care îi îngrijește blănița. În acest fel, el va deveni relaxat pe parcursul procesului de grooming.
Nu trebuie să pierzi timpul aici, poți merge la piață sau la un magazin și să revii când e gata. Cățeii se distrează oricum cu alți prieteni, spune Virgil.
În plus, patrupedul va învăța să fie independent, să socializeze mai bine cu alte persoane și animale și să-și gestioneze singur emoțiile. Aceasta este o oportunitate excelentă pentru el de a se adapta și de a deveni mai sociabil în diverse medii și cu diferite persoane, ceea ce îi va aduce beneficii în alte aspecte ale vieții. De exemplu, va gestiona mai bine anxietatea de separare, atât de des întâlnită la căței.
Acum, să vorbim despre partea tehnică. Tunsul lui Oscar începe cu mașina pe zonele mari – spatele, burta și lateralele. Nu are niciun sens să fie băgat direct în cadă, pentru că oricum acea blană va fi tunsă. Astfel, cu mare parte din păr dată jos, șamponul va ajunge mai ușor la piele.
Mulți stăpâni de câini sunt îngroziți de reacția animalului lor la zgomotul făcut de mașina de tuns. Pentru a preveni această frică, este important să-ți obișnuiești cățelul încă de mic cu ritualul de îngrijire. Dacă îl duci la salon de la câteva luni de viață, va percepe locul, sunetul și vibrațiile mașinii de tuns ca pe ceva natural și inofensiv. Un alt aspect esențial este constanța. Trebuie să transformi grooming-ul într-o rutină, astfel încât cățelul să știe că salonul este locul lui de relaxare și socializare. Și de unde iese cu un look cool – să nu crezi că ei nu-s mândri nevoie-mare când le faci complimente 😊 În felul acesta, cățelul va începe să ignore complet mașina de tuns, asociind-o doar cu momentele în care se transformă în cea mai frumoasă versiune a lui.
Un alt aspect important este interacțiunea cu groomerul. O persoană calmă și prietenoasă, care vorbește cu cățelul pe tot parcursul procesului, poate face minuni. Vorbele liniștitoare și gesturile blânde îi vor oferi câinelui siguranța că totul este sub control și că nu există niciun pericol. Cu timpul, micuțul nu doar că va deveni mai relaxat, dar va ajunge să aștepte cu nerăbdare aceste sesiuni, ca pe un moment de răsfăț.
După tuns, urmează baia, unde Virgil îi curăță blănița lui Oscar în răspăr, pentru ca șamponul să pătrundă bine, până la piele.
E important să faci două sau chiar trei șamponări, mai ales la cățeii cu blăniță mai lungă și deasă. Prima șamponare doar curăță mizeria de suprafață, iar abia a doua și a treia intră în profunzime și lasă blana curată și strălucitoare, explică el.
Tot acum e și momentul pentru cele mai haioase fotografii. Te asigur că se distrează de minune, chiar dacă pare cel mai oropsit cățel din Univers 🤕.
După baie, Oscar e uscat cu atenție. Uurmează apoi ultimele retușuri, cu foarfeca de filat.
Pentru cățeii ca Oscar, care au lăbuțele subțiri, prefer să tund picioarele mai pierdut. Dacă l-aș tunde prea scurt, ar arăta cam… comic, spune Virgil.
Tot acum se aranjează frumos și zona gâtului și fața. Se lucrează cu grijă, însă Oscar nu pare deloc speriat, ba mai scoate și limba din când în când.
Și igiena urechilor este foarte imprtantă: acestea trebuie curățate și în interior, ca să nu rămână fire de păr care pot provoca disconfort. Și la final, gheruțele la control!
Iar codița jucăușă aranjată perfect e acum gata să fluture fericită în drum spre casă.
În materie de prețuri, saloanele de înfrumusețare din Obor au oferte și pachete care mai de care mai variate. De la sesiuni care includ doar tunsul sau spălatul, la tăiatul ghearelor și curățarea urechilor, poți ajunge la abonamente anuale, extrem de convenabile pe termen lung. De exemplu, poți plăti un abonament de bază de 220 de lei, iar fiecare vizită cu pachet complet de toaletaj va costa doar 50 de lei.