Blackout sau o pană majoră de curent care să ne arunce în întuneric. Cât de real ar fi acest scenariu în București

03 nov. 2021
598 Afișari
Blackout sau o pană majoră de curent care să ne arunce în întuneric. Cât de real ar fi acest scenariu în București
Blackout sau o pană majoră de curent care să ne arunce în întuneric. Cât de real ar fi acest scenariu în București

O pană generalizată de curent în toată Europa. Un scenariu posibil, dar nu un pericol iminent. Campania de conștientizare a ministerului de Apărare austriac în cazul unui blackout a speriat, dar a ridicat o problemă care plutea în aer în condițiile existenței crizei europene a producției de energie. La kilometri distanță de Viena, Bucureștiul este, în prezent, într-o criză energetică din cauza incapacității rețelei centralizate de termoficare de a alimenta întrega populație în condițiile uzurii infrastructurii.

În presa internațională s-a discutat, înainte de campania de informare a ministerului apărării al Austriei, de riscul unor posibile momente de blackout atât pentru furnizarea cu gaze, cât și cu energie electrică, dacă lucrurile nu se îmbunătățesc în perioada următoare din cauză că există o criză a producției de energie.

Scenariul privind o pană de curent generală în toată Europa, chiar dacă a fost o componentă a unei campanii de informare, a ridicat câteva probleme la care au răspuns autoritățile austriece: o pană generală de curent la nivel european este imposibilă pentru că sistemul energetic european este format din mii de linii care interconectează țările UE. În plus, dacă s-ar opri livrarea de gaze prin Ucraina, scenariu puțin probabil, continentul ar fi în continuare alimentat cu gaz natural prin Nord Stream 1.

Cât de real este scenariul unui blackout în București

Specialiștii spun că lipsa energiei termice din Capitală poate conduce la probleme mari în alimentarea cu energie electrică, pentru că în momentul în care cartiere întregi ar rămâne câteva zile, în urma unor avarii majore, în frig, cetățenii ar introduce în priză ce au prin casă si atunci presiunea suplimentară pe rețeaua electrică poate crea probleme foarte mari.

„Frigul poate fi urmat de întuneric.”, a spus șeful Termoenergetica în cadrul unei dezbateri online organizate de Expert Forum în care a vorbit despre despre pericolul unui blackout. El a menționat că acesta este scenariul dramatic care se poate întâmpla și asupra căruia încearcă să atragă atenția din ce în ce mai vocal și din ce în ce mai des.

„Situația este foarte gravă și este nevoie de o abordare integrată, o abordare structurală de investiții serioase. Orice discuții referitoare la creșteri ale prețului gigacaloriei se estompează în momentul în care nu mai beneficiezi de energie. Lipsa energiei nu poate fi cuantificată. În momentul în care se stinge becul, se stinge totul (în case, spitale, școli, grădinițe etc).”, a mai spus acesta.

Potrivit directorului Termoenergetica, important este să se acceseze fonduri, să existe proiecte de investiții, să fie modernizat sistemul centralizat de încălzire, astfel încât aglomerările urbane, cum este Bucureștiul să dezvolte  sisteme regenerabile de energie. Propunerea sa presupune un termen de lungă durată.

„Astfel încât să depindem cât se poate de puțin de prețul prohibitiv al certificatelor de carbon sau al gazelor. Pentru a consuma cât mai puține gaze, pentru a crește eficiența energetică, avem nevoie de capacități moderne și eficiente. Din păcate, situația în București în anul 2021 este că depindem de grupuri energetice puse în funcțiune în anii 1964-66, evident energofage, costul combustibilului fiind o componentă foarte importantă și dureroasă.”, a declarat șeful Termoenergetica.

Sfaturile ministerului Apărării austriac în cazul unui blackout

Autoritățile austriece au dat sfaturi practice cetățenilor în cazul unui blackout, informare pe care o face periodic.

Ce nu mai merge în cazul unei pene de curent?
Toate infrastructurile în rețea care depind de sursa de alimentare, cum ar fi:

  • Telefoane, telefoane mobile, internet, bancomate, sisteme de plată
  • Benzinării, semafoare, tuneluri
  • Trafic feroviar, o parte din transportul în comun, lifturi
  • Aceasta înseamnă că se pierde și din aprovizionarea cu alimente, articole de igienă sau medicamente.
  • Ocazional, intervin probleme în alimentarea cu apă și eliminarea apelor uzate.
  • În propria gospodărie, iluminatul, dispozitivele de răcire și majoritatea sistemelor de încălzire sunt afectate în mod deosebit.
  • Apelurile de urgență nu mai pot fi efectuate.

Ce mai funcționează?

Doar ceea ce a fost pregătit și efectiv disponibil! Ajutorul extern nu este posibil. De asemenea, cumpărăturile nu mai funcționează pentru că sistemele tehnice eșuează și logistica se prăbușește.

Kitul de supraviețuire pe care ar trebui să-l aibă oricine în casă:

  • Radio cu baterii (radio auto)
  • Lanterne sau faruri (inclusiv suficiente baterii de rezervă)
  • Lumânări, aprinzătoare, stingătoare, alarme de monoxid de carbon
  • Apă (2 litri de persoană pe zi; 3-5 zile), băuturi, ceai, cafea
  • Mâncare durabilă timp de 2 săptămâni (paste, orez, conserve)
  • Medicație esențială timp de 2 săptămâni, trusă de prim ajutor
  • Articole de toaletă, saci de gunoi, benzi adezive, fermoare
  • Aragaz, grătar, cărbuni
  • Bani cash: bancnote și monede mici
  • Saci de dormit, pături, haine cu sistem de încălzire
  • Jocuri, hârtie de scris, pixuri…
  • Mașina să aibă rezervorul pe jumătate plin.

*Te rog, gândește-te singur de ce vei avea nevoie timp de două săptămâni, ce nevoi speciale există în gospodăria dumneavoastră (copii mici, animale de companie, îngrijire etc.)? De asemenea, este important să folosiți rapid produsele refrigerate, astfel încât să nu se strice.

*Planificați așa cum ați face pentru o vacanță de campare de două săptămâni, între cei patru pereți!

Cookies