Black Hawk Down de București. Tot ce trebuie să știi despre elicopterul care a aterizat forțat în traficul din Capitală. (Plus ironia sorții: în film, acțiunea se petrece în Somalia)

15 iul. 2021
420 Afișari
Black Hawk Down de București. Tot ce trebuie să știi despre elicopterul care a aterizat forțat în traficul din Capitală. (Plus ironia sorții: în film, acțiunea se petrece în Somalia)
Sursa foto: Lockheed Martin

Un elicopter model Black Hawk ce aparține forțelor armate americane a aterizat de urgență joi, pe data de 15 iulie în Piața Charles de Gaulle din București. Elicopterul efectua un zbor de pregătire pentru parada de Ziua Aviației, festivitate organizată în fiecare an pe 20 iulie.

Elicopterul armatei americane ce a aterizat forțat joi dimineața în Piața Charles de Gaulle din nordul Capitalei, și care a provocat stricăciuni rețelei de energie electrică și a blocat, de asemenea, traficul, este unul dintre cele mai răspândite elicoptere militare de pe Glob. Denumit UH-60 Black Hawk, acesta a fost folosit pentru prima dată de forțele armate ale SUA în anul 1979, fiind succesorul elicopterului de transport tactic Bell UH-1 Iroquois, potrivit G4Media.

De unde vine denumirea de „Black Hawk”

După numele lor întreg, aceste elicoptere se numesc Sikorsky Black Hawk, și sunt produse de Sikorsky Aircraft, companie aflată în subordinea Lockheed Martin, cel mai mare producător și vânzător de armament din lume.

Denumirea de Black Hawk provine de la numele unui lider amerindian al tribului Sauk, care a luptat alături de tribul său de partea armatei britanice și împotriva coloniștilor, în bătălii ce au avut loc în Illinois și Wisconsin. Multe state dețin astfel de elicoptere, printre acestea amintim: SUA, Australia, Brazilia, Mexic, Brunei, China, Japonia, Israel, Turcia, Polonia, Slovacia și Croația.

Primul elicopter Black Hawk a ajuns în dotarea armatei americane în 1978, după ce designul a fost propus în 1972, iar în 1976 modelul a fost inclus în programul militar american.

Elicopterul a fost utilizat în mai multe operațiuni militare în zone de conflict și teatre de război din întreaga lume, cum ar fi Irak, Afganistan, Somalia, Panama, Grenada și Balcani, dar și în mai multe zone din Orientul Mijlociu. Primul conflict armat în care au fost utilizate elicopterele Black Hawk a fost invazia statului Panama, în anul 1983, de către SUA.

Până în anul 2012 au fost construite peste 4.000 de aeronave Black Hawk la nivel mondial.

De ce sunt utilizate elicopterele Black Hawk și în ziua de azi

Fiabilitatea, stabilitatea, gradul mare de modularitate și eficiența dovedită în cei peste 40 de ani de când sunt utilizate în războaie au transformat elicopterele Black Hawk într-unele, dacă nu chiar cele mai renumite elicoptere militare.

Aceste elicoptere au o capacitate standard de 11 pasageri, plus 2 piloți și 2 șefi de zbor. Lungimea fuselajului este de 2,36 metri, lungimea rotorului este de 16,36 metri și înălțimea este de 5,13 metri. Greutatea acestuia este de 4,8 tone, însă poate ajunge la o greutate maximă de 10,6 tone odată ce se adaugă armament, încărcătură sau pasageri.

Elicopterele UH-60 Black Hawk se deplasează în aer cu ajutorul a două motoare General Electric T700 cu o putere de 1,410 kW fiecare și pot atinge o viteză maximă de 296 km/h. Plafonul maxim pe care îl pot atinge aceste aeronave este de 5,790 de metri cu o rată de urcare de 4,5 metri pe secundă și au o autonomie de 2.200 de kilometri.

Elicopterele Black Hawk sunt atât de celebre încât s-au turnat și filme despre ele

Elicopterele Black Hawk se bucură de notorietate și popularitate atât pe scena militară cât și în rândul entuziaștilor aeronautici. Prin urmare, aceste aeronave apar în majoritatea filmelor militare.

De departe cel mai celebru film legat de elicoptere militare și război este „Black Hawk Down”, apărut în anul 2001, în regia lui Riddley Scott, regizorul unor pelicule celebre, precum „Alien” și „Blade Runner”. Inspirat după o poveste reală, filmul prezintă luptele dintre forțele americane și cele somaleze în Războiul din Somalia din 1993. Pe 25 septembrie 1993, luptătorii somalezi au doborât cu ajutorul unui lansator de rachete un elicopter Black Hawk în apropierea New Port din Mogadishu, capitala statului african.

Cookies