BJFF: No.4 Street of our Lady

BJFF: No.4 Street of our Lady

Dacă vecinii voştri ar fi urmăriţi şi ar veni la uşa voastră implorând ajutor, v-aţi risca viaţa ca să o salvaţi pe a lor?

Acest film spune extraordinara şi puţin cunoscuta poveste a unei poloneze catolice – Francisca Halamajowa – care în timpul Holocaustului a salvat 16 vecini evrei, deşi în mod oficial, se pretindea a fi o simpatizantă a naziştilor.

În pragul celui de-al Doilea Război Mondial, în Sokal, un mic orăşel în estul Poloniei (acum pe teritoriul Ucrainei) trăiau peste 6000 de evrei. Dintre ei, la sfârşitul războiului, supravieţuiseră doar 30, jumătate fiind salvaţi de Halamajowa. Timp de aproape doi ani, ea şi-a ascuns vecinii evrei în mica ei casă, le-a gătit şi a avut grijă de ei, chiar sub nasul trupelor germane ce se instalaseră în zonă şi al vecinilor ostili.

Printre puţinii polonezi care şi-au riscat viaţa pentru a salva evrei în timpul Holocaustului, povestea acestei femei este una neobişnuită, dacă ţinem cont de numărul persoanelor salvate şi de perioada de timp în care i-a hrănit si îngrijit.

Regie: Barbara Bird, Judy Maltz, Richie Sherman

90 min, Israel, USA, Ukraine, 2009, documentar

Filmul ruleaza in cadrul Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti, 2011.