BJFF — Amos Oz: The Nature of Dreams

BJFF -- Amos Oz: The Nature of Dreams

Departe de lumea dezlănţuită, undeva în deşertul Negev vieţuieşte unul dintre cei mai mari prozatori contemporani: israelianul Amos Oz. În liniştea biroului său plin de cărţi şi manuscrise a creat volumul autobiografic „Poveste despre dragoste şi întuneric”. Tot aici şi-a formulat convingerile pacifiste care l-au condus la “soluţia celor două state”. Şi tot aici începe şi se sfârşeşte documentarul-portret pe care l-au făcut Yonathan şi Masha Zur. Iar între aceste două coperţi, aparatul de filmat îl urmăreşte pe Oz de-a lungul turneului de promovare a cărţii „Poveste despre dragoste şi întuneric” care constituie şi principalul element de sprijin al filmului.

Acest documentar nemaipomenit surprinde perfect imaginaţia bogată si claritatea politică ale lui Oz. Filmul este pe de o parte o trecere în revistă afectuoasă, dar ambivalentă, a problemei de ordin emoţional pe care familia lui o are în raport cu Europa şi pe de altă parte o expunere de reflecţii asupra semnificaţiilor complicate ale Sionismului şi asupra culturii “îndoielii şi argumentaţiei”. Deborah Kaufman – San Francisco Jewish Film Festival review

Regie: Yonathan & Masha Zur

86 min, Israel, 2009, documentar

Documentarul ruleaza in cadrul primei editii a Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti, 2011 (Bucharest Jewish Film Festival)

Invitati: Yonathan & Masha Zur, regizori