ARHIVA B365

BIZIDAY – Câți bani aduce Arsenie Boca Bisericii Ortodoxe Române

BIZIDAY – O estimare realizată de cotidianul Adevărul spune că numai din pelerinajele organizate de firme de turism și din încasările hotelurilor din zona Prislop fenomenul Arsenie Boca produce cel puțin 15 milioane de euro pe an. Acestea sunt efectele economice ale fenomenului social. 

Marketing sau nu, se estimează că în 2014, pe la mormântul lui Arsenie Boca au trecut peste 800.000 de români. Ca termen de comparație, mănăstirea Prislop depășește așadar într-un an jumătate din numărul turiștilor de pe litoralul românesc, arată Biziday.

În vara acestui an, cei de la I.N.S.C.O.P. au realizat un sondaj despre Arsenie Boca. A reieșit că peste 90% din cei chestionați auziseră de acest om. Din acest punct de vedere, sunt doar trei personalități publice de care au auzit mai mulți români decât de Arsenie Boca – președintele, premierul și guvernatorul BNR.

Totuși, una este să fi auzit de cineva și alta e să știi cine e. Astfel că peste o treime dintre români cred că Arsenie Boca este sfânt, în vreme ce 5% îl consideră fie minune dumnezeiască, fie profet, fie idol sau vizionar.

Totuși, Biserica Ortodoxă nu dă semne că ar vrea să-l canonizeze pe Arsenie Boca și cu adevărat interesant este modul în care acesta a ajuns în doar doi-trei ani o personalitate națională.

De ce nu îl ridică la rangul de sfânt Biserica Ortodoxă, dacă este atât de popular?

Radu Preda, teolog: Acuma minunile nu se pot verifica în autenticitatea lor pur și simplu la cald. E vorba și de o anumită recurență. Adică dacă se repetă. Ca teolog am și eu rezerve când vine vorba de exagerări. Când avem de-a face cu forme semi-patologice de evlavie religioasă.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button