BIZIDAY: Arsenie Boca, fenomenul social care produce 15 milioane de euro pe an

de:
16 sept. 2015
0 Afișari
BIZIDAY: Arsenie Boca, fenomenul social care produce 15 milioane de euro pe an

BIZIDAY: Potrivit unei estimări realizate de Adevărul, numai din pelerinajele organizate de firme de turism și din încasările hotelurilor din zona Prislop fenomenul Arsenie Boca produce cel puțin 15 milioane de euro pe an. Acestea sunt efectele economice ale fenomenului social. Pentru ca ele să se producă, e nevoie de mișcarea maselor.

Un sondaj despre Arsenie Boca realizat de I.N.S.C.O.P a scos la iveală faptul că peste 90% din cei chestionați auziseră de acest om. Din acest punct de vedere, sunt doar trei personalități publice de care au auzit mai mulți români decât de Arsenie Boca – președintele, premierul și guvernatorul BNR.

Totuși, una este să fi auzit de cineva și alta e să știi cine e. Astfel că peste o treime dintre români cred că Arsenie Boca este sfânt, în vreme ce 5% îl consideră fie minune dumnezeiască, fie profet, fie idol sau vizionar.

BIZIDAY: Însă, Biserica Ortodoxă nu dă semne că ar vrea să-l canonizeze pe Arsenie Boca și cu adevărat interesant este modul în care acesta a ajuns în doar doi-trei ani o personalitate națională.

Vezi aici: De ce Arsenie Boca nu este DECLARAT SFÂNT de către Biserica Ortodoxă Română

Mircea Kivu, sociolog: „Acum vreo doi ani, când am observat că pe Facebook, în zona aceea de pagini sponsorizate, apăreau multe pagini avându-l în centru pe Arsenie Boca, Părintele Arsenie Boca, Sfântul Arsenie Boca, m-am întrebat cine plătește. Pentru că eu știu că paginile care apar acolo sunt plătite de cineva ca să fie promovate”.

Citeşte şi: INTERZIS la mormântul lui Arsenie Boca pentru unii enoriaşi: Avem dreptul de a ne selecta clienţii

Se știe că Arsenie Boca a predicat cea mai mare parte a vieții la Prislop, în județul Hunedoara, și că a fost închis o vreme de către autoritățile comuniste, acuzat fiind că ar fi fost simpatizant legionar și că ar fi ajutat partizanii anticomuniști din Munții Făgăraș. A murit în 1989 și, până acum câțiva ani, pelerinajele la mormântul său strângeau câteva sute, poate mii, de oameni. Și aceia toți din zona Hunedoarei.

BIZIDAY: Marketing sau nu, se estimează că în 2014, pe la mormântul lui Arsenie Boca au trecut peste 800.000 de români. Ca termen de comparație, mănăstirea Prislop depășește așadar într-un an jumătate din numărul turiștilor de pe litoralul românesc.

Cookies