Bizarele semne de primăvară din București. Top 5 frumuseți și bunătăți de sezon și de neratat

05 mart. 2024
1327 Afișari
Bizarele semne de primăvară din București. Top 5 frumuseți și bunătăți de sezon și de neratat
Bizarele semne de primăvară din București. Top 5 frumuseți și bunătăți de sezon și de neratat | Foto: Maria Coman

Deci, nu e nici 8 martie şi deja au înflorit toate deodată: şi ghioceii, şi narcisele, şi brânduşele, şi magnoliile, mai e puţin şi încep şi lalelele şi gata, se duce totul într-o săptămână. Eu am mixed feelings în legătură cu asta, nici soarele nu a ieșit suficient, mi se pare că, oricât am vrea să considerăm că e normal, nu e.  

Firescul trecutului era să iasă ghioceii, mai trec nişte zile, ies brânduşele, mai trec nişte zile sau chiar săptămâni până la magnolii şi tot pe atunci apar şi narcisele. Să avem timp să ne bucurăm de toate cele, aşa e ca la căpşunile de ianuarie sau roşiile de februarie, un pic fără gust, un pic aglomerat.  

Nici n-am apucat să ne gândim că e vremea să ne facem ordine prin dulapuri, mai ales că cu bulversarea asta generală nici nu mai știi când să scoți paltonul pe care, de fapt, nici nu mai știi de ce îl mai ai, pentru cele 10 zile în care are sens să îl porți. Nu mai zic că nici nu am spălat mașina, la mine asta se întâmplă atunci când iese soarele și nu mai văd nimic prin norii de praf întărit pe care, peste iarnă, mi-i așează orașul pe peste tot (da, știu, mașina se spală periodic, nu ocazional, nu e cazul meu, eu personal abia am învățat să pun benzină, mai am până la nivelul superior, al îngrijirii acesteia. Știu, suferă, dar s-a obișnuit cu mine, cred că ar fi șocată să i se întâmple mai des) 

Dar, ca să ne întoarcem la floricele:  de obicei, de a lungul evoluţiei lor, plantele se prind exact care e cel mai bun moment să înflorească, pentru supravieţuirea speciei.  Dar schimbările climatice modifică condițiile de creștere primăvara, iar viața plantelor se schimbă odată cu acestea. Anul acesta nici n-am apucat să facem curat prin curți, că florile au scos capul pe sub adunătura de resturi de peste iarnă. Unii (nu zic cine) n-au apucat nici să strângă moș crăciunii și renii luminoși, ce să mai zic de frunzele uscate. 

Există multe exemple de plante care își schimbă perioada de înflorire ca răspuns la încălzirea temperaturilor, cum ar fi florile de cireș care se deschid din ce în ce mai devreme în fiecare an. Oricum, unde m-aș duce eu, în plus față de ce știți deja, să văd primăvara asta bucureșteană este, printre altele: 

  1. La grădina din Militari despre care v-am povestit cred anul trecut, am scris despre ea aici
  2. Luați harta magnoliilor, făcută de Diana Robu și vedeți ce e în zona voastră și nu numai, Înțeleg că a fost identificată o magnolie nouă și foarte spectaculoasă pe bulevardul Unirii, pe la fântâni. Magnoliile galbene nu au înflorit încă, din fericire, aș spune, că ne dă ceva mai mult timp de plimbări. 
  3. La Obor să vă luați verdețuri. A apărut și loboda, a apărut și ștevia, a apărut și minunata mea leurdă (dar era 20 de lei legătura, totuși, e niște iarbă), au apărut și urzicile 
  4. Că tot veni vorba despre urzici, să știți că la Băcănia Veche și la Bucătăria Local Food tot apar prin meniu, urmăriți pe Instagram cel mai bine să vedeți ce și cum. 
  5. Mergeți la Muzeul Satului și în Grădina Botanică, da, știu, e aglomerat, dar e frumos. 

Și oricum, cum primăvara se anunță destul de scurtă, nu mai pierdeți timpul, bunucrați-vă de orice fir de floare vă iese în drum. Nu ignorați forsyțiile cele galbene, nu le dăm niciodată creditul pe care îl merită, nu treceți nepăsători pe lângă corcoduși, culoarea florilor lor e de o delicatețe cum rar vezi pe la alți pomi, e momentul să vă uitați mai cu atenție în jurul vostru și da, să vă dați timp să observați cum natura chiar își vede de treaba ei, așa perturbată cum o lăsăm noi să fie.

Nota B365.ro – Tot Maria, mai jos:

Cookies