BAZAR

Biserica Sfânta Vineri, demolată la cererea Elenei Ceaușescu: „Jos porcăria!”

Gelu Bogdan, preotul paroh al lăcașului de cult, care a văzut cu ochii săi cum biserica veche de aproape 400 de ani este demolată, a povestit în emisiunea „Kilometrul 0″ despre „cel mai trist moment” al vieții sale, dar și despre efortul de a repune pe harta Bucureștiului biserica Sfânta Vineri, scrie digi24.ro.

„A fost cel mai trist moment al vieții mele ca preot și duhovnic, dar și din viața comunității ortodoxe din București. În 13 iunie 1987, după ce, în prealabil, se ajunsese la concluzia că se va face un bloc și chiar făcusem acte cu primăria că se va face un bloc în față, ca să nu se distrugă ctitoria lui Matei Basarab, în ziua de 13 iunie a trecut dictatoare și, între altele, i s-a explicat de către Dincă că se va pune un bloc în față. Actele pregătitoare erau făcute deja și toată lumea se aștepta să vină să-și pună blocul în față și noi să rămânem pe locul respectiv. Ea a privit puțin și i-a spus lui Dincă: Jos porcăria! Atunci mi-am dat seama că totul e pierdut”, a povestit preotul.

Aceasta, cu toate că biserica fusese reparată după cutremurul din 1977.

Demolarea a început pe 16 iunie, după numai trei zile de la decizia Elenei Ceaușescu. În primele două zile a fost demolată casa parohială, iar dărâmarea bisericii a început pe 18 iunie, într-o zi de joi, își amintește preotul.

„Vineri, la ora 18.00, era deja un covor de lumânări”, adaugă el. Aflând că se va demola biserica, mai mulți credincioși s-au adunat la Sfânta Vineri și, potrivit preotului, s-au scandat lozinci împotriva comunismului.

În plus, „când militarii și cei de la ICRAL au aflat că se demolează și biserica, nu doar casa parohială, au fugit de pe teren. Nu au mai vrut să participe la lucrări”, povestește Gelu Bogdan.

Pentru continuarea lucrărilor au fost aduși deținuți, iar lăcașul de cult a fost pus la pământ în numai două zile.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button