Biserica Romano-Catolică a oficiat o slujbă religioasă pentru Sergiu Nicolaescu. Ce a răspuns BOR

de:
22 ian. 2013
2 Afișari
Biserica Romano-Catolică a oficiat o slujbă religioasă pentru Sergiu Nicolaescu. Ce a răspuns BOR

Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti a admis, la cererea unui grup de credincioşi, să organizeze Liturghia cu requiem in memoria lui Sergiu Nicolaescu.

Slujba a avut loc luni dupa-amiaza, la 18 zile de la moartea regizorului, la o biserica din Bucuresti, in prezenta a peste 30 de persoane. Printre acestea nu s-au numarat membri ai familiei Nicolaescu, scrie realitatea.net.

Biserica Ortodoxa Romana a refuzat sa organizeze slujba pentru Nicolaescu din pricina dorintei acestuia de a fi incinerat.  Patriarhia Romana nu ofera asistenta religioasa enoriasilor care aleg incinerarea in locul inmormantarii.

REferitor la această slujbă, Biserica Ortodoxă Română a transmis următoarele: „Referitor la anunţul postat pe site-ul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti despre organizarea unei slujbe religioase la catedrala Sfântul Iosif pentru pomenirea regizorului Sergiu Nicolaescu facem următoarele precizări:

În tradiţia romano-catolică, incinerarea a fost interzisă şi sancţionată cu excomunicarea vreme de secole până în anul 1963, când papa Paul al VI-lea, sub presiunea secularismului contemporan, a cedat şi a acceptat slujbă funebră pentru credincioşii catolici care urmau să fie incineraţi. Prin urmare, este explicabil faptul că unii credincioşi romano-catolici au cerut Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti să facă o slujbă de pomenire pentru sufletul regizorului Sergiu Nicolaescu.

În schimb, Biserica Ortodoxă Română rămâne fidelă tradiţiei sale bimilenare de neacceptare a practicii necreştine a incinerării.

Trebuie precizat că în hotărârile Sfântului Sinod referitoare la incinerare se face distincţie între slujba ortodoxă de înmormântare care nu se oficiază celor care au optat pentru incinerare şi pomenirea, în anumite condiţii, a sufletului omului care a decedat şi a fost incinerat din motive independente de voinţa sa. Această distincţie nu se face în Biserica Romano-Catolică.

Prin urmare, Patriarhia Română nu doreşte să se angajeze într-o polemică inutilă cu Biserica Romano-Catolică pe această temă, mai ales în această Săptămână de rugăciune pentru Unitatea creştină.”

 
Cookies