Biserica face evaziune fiscală de milioane de euro, spun bucureştenii

Biserica face evaziune fiscală de milioane de euro, spun bucureştenii

Prin extrapolarea datelor obţinute în sondaj, rezultă că bucureştenii au dat, în total, 18 milioane de euro, bisericii, într-un singur an. Asta în condiţiile în care 63% din locuitorii Capitalei recunosc că nu au primit bon sau chitanţă pentru sumele oferite clerului.

Unul din trei bucureşteni merge relativ frecvent la biserică, cu frecvenţă săptămânală sau de câteva ori pe lună, arată acelaşi sondaj, „Cartografierea socială a Bucureştiului”, realizat de studenţii de la Facultatea de sociologie din Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Volumul total al eşantionului a fost de 1116 de persoane. Marja teoretică de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/-2,93 la un nivel de încredere de 95%.

Datele privind sumele date la biserică (indiferent de religia împărtăşită) arătă, prin comparaţie cu rezultatele din anul anterior o creştere pentru toate variantele de răspuns valide. Astfel, procentul celor care declară ca au dat la biserică sume mai mici sau egale cu 50 Ron creşte de la 25% in 2010 la 33% în 2011, procentul celor care au dat intre 51-100 ron creşte de la 5 la 10%, se triplează procentul celor care declară ca au dat intre 100-500 ron, de la 3% la 9%, iar cei care declară ca au dat mai mult de 500 ron cresc de la 1 la 2%. Procentul celor care declară că nu au oferit nimic a crescut de la 3% la 12%.

Toate aceste creşteri procentuale vin pe fondul creşterii disponibilităţii populaţiei de a aborda acest subiect, procentul celor care nu răspund la această întrebare fiind in scădere, de la 67% in 2010, la 34% în 2011.