ARHIVA B365

O biserică din România a fost scoasă la licitație

Un executor judecătoresc din Reghin are de organizat o licitație neobișnuită: vânzarea unui lăcaș de cult din Ardeal. De peste 13 ani, Biserica Greco-Catolică și Biserica Ortodoxă Română duc o luptă la nivel local pentru o bisericuță din satul Cașva, județul Mureș.

Istoria bisericii râvnite de ambele culte începe în 1858, când a fost ridicată de sătenii din Cașva, pe atunci în totalitate greco-catolici. În 1948, comuniștii au scos în ilegalitate religia greco-catolică și, printre bunurile confiscate, s-au numărat și biserica și casa parohială din Cașva. În 2010, greco-catolicii au câștigat-o în instanță, dar decizia nu a fost pusă în aplicare. O decizie judecătorească ulterioară a decis ca noul proprietar, cultul greco-catolic, să plătească 650.000 de lei despăgubiri pentru investițiile făcute de ortodocși în cei peste 50 de ani.

La sumă s-au adunat și cheltuieli de judecată și executare, totalul ajungând la 900.000 de lei. Cum greco-catolicii nu au putut plăti o asemenea sumă, biserica e acum de vânzare.

Citește restul articolului pe românialiberă.ro


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button