ARHIVA B365

Biroul Permanent al Camerei Deputaților ar putea sesiza CCR în cazul scrisorii lui Sebastian Ghiță

Sebastian Ghiță e primul parlamentar căruia procurorii DNA i-au interzis să mai intre în Palatul Parlamentului. Ghiță a făcut plângeri la Camera Deputaților și la Procurorul General al României.

Comsia Juridică din Camera Deputaților a adoptat, luni, un punct de vedere în care îi sugerează Biroului Permanent să sesizeze CCR în cazul interdicției primite de Sebastian Ghita din partea DNA de a-și mai desfășura activități în calitate de deputat, potrivit stiripesurse.ro.

Astfel ramane la latitudinea Biroului Permanent si a presedintelui Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea daca vor sesiza Curtea Constitutionala privind un eventual conflict institutional intre Legislativ si Executiv (Ministerul Public).

CITEȘTE ȘI: Scrisoarea prin care Ghiță cere declararea unui conflict constituțional, în Comisia Juridică

Deputatul UDMR Mate Andras a solicitat si sesizarea CSM pentru o ‘abatere disciplinara’, dar nu a fost admisa aceasta solicitare. Insa el a argumentat ca situatia in care se afla Sebastian Ghita poate reprezenta un precedent periculos si ca serviciile secrete ar putea astfel schimba aritmetica parlamentara. El se intreaba dac anu exista chiar o latura penala a interdictiei procurorilor.

„Intrebarea e daca exista in opinia Comisiei un conflict de natura institutionala intre puterile statului – intre puterea Legislativa si in asemenea caz, fiind vorba de Ministerul Public, este vorba de puterea Executiva, nu puterea Judecatoreasca. Daca exista, o data pe latura constitutionala trebuie sesizata CCR sa ia o decizie.

Ar trebui ca Biroul Permanent sa sesizeze CSM pentru ca exista in opinia mea o alta abatere disciplinara din partea cuiva, pentru ca in exercitarea unui mandat nu poti interveni.

Si ma intreb daca nu cumva exista si o latura penala a acestei situatii. Maine la ora 17.00 s-a convocat sedinta reunita pentru a se vota directorul SIE. Ori daca facem un calcul vom vedea ca totul depinde de un vot sau chiar de doua voturi.

Daca cumva un serviciu secret se va gandi ca sa puna bete in roate celuilalt serviciu, pentru ca exista aceasta lupta intre servicii si va spune ca hai sa mai punem sub control judiciar si interdictia de a mai veni la Parlament inca doi deputati, va fi votat maine directorul SIE? Eu spun ca nu. Prin analogie ganditi-va si la daramarea sau punerea unui nou guvern. Ori daca asa merge tara asta mai bine impachetam si plecam”, a spus Mate Andras.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button