Bine te-am găsit la pompă, București! OMV Petrom raportează profit record în 2022: peste 10 miliarde de lei. Plus rezervă de cash de 13 miliarde

02 feb. 2023
103 Afișari
Bine te-am găsit la pompă, București! OMV Petrom raportează profit record în 2022: peste 10 miliarde de lei. Plus rezervă de cash de 13 miliarde
Bine te-am găsit la pompă, București! OMV Petrom raportează  profit record în 2022: peste 10 miliarde de lei în 2022. Plus rezervă de cash de 13 miliarde | Foto: Benzinprie OMV în București; sursa: Agerpres

Compania OMV Petrom raportează, astăzi, printr-un comunicat, un profit net de 10,3 miliarde de lei în anul 2022, anul în care prețurile benzinei și motorinei au explodat. 

OMV Petrom – profit record și rezerve uriașe de cash

Este un profit de trei ori și ceva mai mare decât cel raportat în 2021 de OMW Petrom, companie controlată de austriecii de la OMV și la care statul român deține 20% din acțiuni.

În același timp, OMV Petrom raportează și uimitoare rezerve de cash – de peste 13 miliarde de lei, și ele semnificativ mai mari decât în anul precedent, față de care au crescut cu 4 miliarde.

OMV Petrom anunță, în același document, și plata unor contribuții-record la bugetul de stat: aproape 20 miliarde lei.

Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuția la economia României și la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creșterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuțiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei.

OMV Petrom se așteaptă să NU plătească taxa de solidaritate

Anunțarea rezultatelor financiare ale companiei vine într-un context special, acela în care Guvernul a introdus Taxa de solidaritate pentru producătorii de țiței, gaze și rafinării. O suprataxă pentru  veniturile excepționale ale companiilor din energie pe care OMV Petrom a anunţat că se aşteaptă să nu o plătească:

În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se asteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extractia țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.

Ce mai comunică OMV Petrom:

Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăți în ceea privește aprovizionarea cu produse energetice, prețuri internaționale record și volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piață și performanța operațională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producție record de electricitate.

În același comunicat, compania vorbește despre strategia OMV pe termen mediu și lung:

Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susținerea tranziției energetice din România, oferind pieței soluții de energie noi și curate. Pentru 2023, investițiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022.

 

 

Cookies