ÎN LUME

Bine că Bucureștiul nu e în Norvegia ;-P Acolo, influencerițele vor fi obligate prin lege să-și marcheze pozele filtrate și fotoșopate

„Legea influencerilor”, intrată în vigoare în Norvegia, va cere persoanelor care postează poze pe rețelele de socializare să menționeze dacă forma corpului, mărimea sau pielea au fost retușate sau editate, în contextul stimei de sine din ce în ce mai scăzute în rândul adolescenților.

Influencerii și influencerițele din București pot răsufla ușurați, „legea influencerilor” se aplică doar în Norvegia și vizează exclusiv postările cetățenilor aflați pe teritoriul țării scandinave.

Această lege a fost aprobată în contextul în care legislatorii norvegieni au alcătuit și introdus mai multe legi potrivit cărora influencerii și campaniile publicitare să atenționeze dacă o fotografie sau o filmare a fost retușată. Motivul din spatele acestor acțiuni legale? Standardele de frumusețe din ce în ce mai artificiale și mai greu (dacă nu chiar imposibil) de atins, fapt care a dus la tulburări psihice, scăderea stimei de sine și depresie în rândul tinerilor, mai ales în cazul adolescentelor.

De când va intra în vigoare „legea influencerilor”

Intitulată „Legea Marketingului”, legea principală include o serie de amendamente, printre care și această așa-zisă „lege a influencerilor”. Legea a trecut cu 72 de voturi „pentru” și doar 15 voturi „împotrivă”. Regele Norvegiei va decide în cele din urmă din ce dată vor intra aceste noi legi în vigoare.

Potrivit acestei legi, reclamele și campaniile publicitare în care forma corpului, mărimea sau pielea unei persoane au fost retușate sau alterate – chiar și cu un banal filtru – vor trebui să fie marcate cu o etichetă-tip desenată de Ministerul Norvegian pentru Familie și Copii.

Spre exemplu, printre exemplele de manipulare a fotografiilor care vor necesita etichetarea se numără mărirea buzelor, îngustarea taliei și exagerarea mușchilor. Încă nu este clar dacă legea va viza și fotografiile cu saturația sau lumina ajustată.

Ce pedepse riscă influencerii dacă nu își vor marca pozele editate

Această lege se aplică și în cazul influencerilor și celebrităților în cazul în care aceștia sunt plătiți sau primesc beneficii materiale sau sociale în schimbul postărilor. Măsura va intra în vigoare inclusiv pe platformele de social media precum Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, și Twitter. În cazul în care nu respectă această lege, influencerii și celebritățile vor primi amenzi progresive (cresc la fiecare abatere) și se poate ajunge în cazuri extreme chiar și la închisoare.

Această lege a apărut în urma dezbaterilor tot mai intense din societatea norvegiană pe tema „kroppspress”, care se traduce drept „presiune corporală” și se referă la standardele de frumusețe extrem de greu de atins. În propunerea înaintată de Ministerul Norvegian pentru Familie și Copii către Parlamentul Norvegian, oficialii citează un studiu care identifică un așa-numit factor de „presiune corporală”, sau standarde de frumusețe, care este un factor crucial pentru stima de sine scăzută din rândul tinerilor.

„Sperăm ca măsura să aducă o contribuție semnificativă în lupta împotriva impactului negativ pe care acest conținut îl are, mai ales asupra copiilor și tinerilor”, au declarat oficialii Ministerului Norvegian pentru Familie și Copii.

Este posibil ca „legea influencerilor” să aibă și efecte negative

Oficialii norvegieni au recunoscut totuși faptul că această lege ar putea fi dificil de implementat, deoarece nu este întotdeauna ușor de identificat dacă o fotografie este retușată. De asemenea, parlamentarii se tem că „legea influencerilor” ar putea pune presiune pe tineri în a-și face operații estetice pentru a atinge idealurile de frumusețe la care aspiră.

Potrivit cotidianului norvegian Verdens Gang, influencerii scandinavi au primit cu brațele deschise, ba chiar unii susținând că această măsură ar trebui să se aplice tuturor fotografiilor retușate.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button