„Biluțele albastre” (care arată ca niște afine) din parcurile Cișmigiu și Izvor nu sunt periculoase, susține ALPAB. Mai mulți copii au ajuns la spital după ce s-au jucat pe alei

13 feb. 2024
2322 afișări
"Biluțele albastre” (care arată ca niște afine) din parcurile Cișmigiu și Izvor nu sunt periculoase, susține ALPAB. Mai mulți copii au ajuns la spital după ce s-au jucat pe alei | Sursa foto: Facebook - ALPAB

Săptămâna trecută, mai mulți părinți îngrijorați au ajuns cu cei mici la spital, după ce aceștia au atins sau au ingerat biluțe albastre găsite pe aleile din Parcul Cișmigiu. ALPAB explică într-o postare pe Facebook că acestea sunt îngrășământ pentru sol și, potrivit clasificării produsului, nu este o substanță sau un amestec periculos.

Informații utile despre „biluțele albastre” din Parcul Cișmigiu

Administrația Parcuri, Lacuri și Agrement București a oferit mai multe detalii despre produsul folosit în Parcul Cișmigiu sub forma acelor biluțe albastre pe pagina de Facebook. Este vorba despre nutrientul pentru arbuști NovaTec Classic.

În conformitate cu normele de întreținere a peluzelor, începând cu data de 15 ianuarie 2024 salariații ALPAB din serviciul de întreținere a spațiilor verzi împrăștie nutrientul pentru arbuști marca NovaTec Classic care se prezintă sub forma unor biluțe albastre.

Substanța activă a produsului este un amestec de Azot, Potasiu, Magneziu, Calciu și Fier care se eliberează în sol, pe timp îndelungat, sub acțiunea factorilor de mediu (ploaie, rouă etc). Producătorul în mod intenționat a colorat substanța în albastru, pentru ca aceasta să fie împrospătată atunci când nu mai este vizibilă operatorului.

Biluțele albastre împrăștiate exclusiv pe spațiile verzi nu sunt otrăvitoare pentru dăunători. Totodată, nu este o substanță sau un amestec periculos, conform omologării EU – H210 adoptată în baza Regulamentului Comisiei Europene nr. 1272/2008.

Precizăm că în fișa tehnică a produsului folosit sunt detaliate caracteristicile, avantajele și compoziția acestei soluții, care indică faptul că aceasta nu reprezintă otravă pentru dăunători (șobolani, căpușe, gândaci), ci doar fertilizant pentru sol, care a fost împrăștiat exclusiv în spațiile verzi, și nicidecum în zonele de promenadă sau în apropierea locurilor de joacă.

În clasificarea produsului NovaTec Classic este statuat faptul că NU ESTE O SUBSTANȚĂ SAU UN AMESTEC PERICULOS, conform omologării EU – H210 adoptată în baza Regulamentului Comisiei Europene nr. 1272/2008. Substanța nu are restricții de distribuire, nu prezintă riscuri pentru utilizatorii parcurilor, bioflora de la nivelul solului fiind primul indicator sensibil care certifică inofensivitatea compoziției.

Sursa foto: Facebook - ALPAB
Sursa foto: Facebook – ALPAB

ALPAB susține că publicul a fost informat cu privire la momentul demarării programului de fertilizare prin intermediul unor afișe lipite în parcurile Cișmigiu și Izvor, cu textul:

INFORMARE – În Parcul Cișmigiu/ Izvor se administrează îngrășământ complex în peluze, rabatele cu flori și cele cu trandafiri.

Totodată, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu a adus la cunoștință publicului, prin intermediul rețelelor de socializare, despre compoziția bobițelor albastre. În cadrul postărilor s-a prezentat fișa tehnică a produsului și atenționarea de a nu se utiliza în alte scopuri.

Chiar dacă substanța NU este o otravă în înțelesul cuvântului, îndemnul a fost și este ca cetățenii să fie precauți și să NU consume nicio substanță împrăștiată pe jos. Adresăm părinților și bunicilor rugămintea să supravegheze cu responsabilitate copiii mici, știut fiind faptul că aceștia sunt tentați să îngurgiteze tot ce le iese în cale.

Rugăm deasemenea ca și animalele de companie să fie ținute departe de spațiile verzi pe care a fost răspândit acest fertilizant, cel puțin până când acesta se dizolvă și intră în pământ.

ALPAB a mai transmis că va continua să folosească acest fertilizant și în perioada următoare, astfel încât la sosirea primăverii – când vizitatorii aleg să intre pe peluze – spațiul verde să fie revigorat și potrivit destinderii.

Cu toate acestea, bobițele albastre sunt foarte atrăgătoare pentru copii, fiind foarte asemănătoare cu afinele.

În legătură cu tratamentele împotriva dăunătorilor (șobolani, capușe, gândaci) din Cișmigiu se ocupă doar Direcția de Servicii Publice (DSP). De tratamentele fitosanitare pentru arbori și arbuști se ocupă Centrul de Protecție a Plantelor, ambele subordonate de PMB.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies