După o săptămână de la încheierea festivalului Nostalgia, organizatorii au pus deja bilete în vânzare pentru ediția de anul viitor. Acesta ar urma să aibă loc la finalul lunii iunie, tot în incinta Federației Române de Tir Sportiv, care se află în nordul Capitalei.
În cadrul acestei ediții, locuitorii din zonă au făcut plângeri la poliție din cauza zgomotului foarte puternic care s-a auzit în cele trei zile de festival.
Ediția 2023 a festivalului Nostalgia a avut loc weekendul trecut, între 29 iunie și 2 iulie. Organizatorii festivalului deja au pus în vânzare bilete pentru următoarea ediție. Astfel că, un abonament în super pre-sale pentru ediția din 2024 poate fi achiziționat cu 219 lei.
Problema pe care au sesizat-o autorităților locuitorii din nordul Capitalei și din localitățile din jur a fost zgomotul foarte puternic care i-a deranjat pe aceștia, a transmis G4Media.ro.
După ce Poliția București, Poliția Ilfov, Jandarmeria București și Brigada Mobilă de Jandarmi au aruncat răspunderea de la una la alta pentru felul în care au fost tratate zecile de plângeri ale locuitorilor din nordul Bucureștiului, Poliția Ilfov a transmis, luni, pentru G4Media, că organizatorii au fost amendați în baza Legii 61/1991. Cu toate acestea, nu a fost precizat cuantumul amenzilor.
PMB a răspuns și ea la o solicitare G4Media, precizând faptul că are atribuții doar în autorizarea manifestărilor care se desfășoară pe domeniul public:
Din evidențele secretariatului Comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, constituită în baza Legii nr. 60/1991, republicată, vă informăm cu nu avem nicio cerere în acest sens (de autorizarea a desfășurării festivalului Nostalgia, n.red.). Totodată, vă comunicăm că membrii Comisiei analizează și avizează solicitări numai pe domeniul public al Municipiului București.
Manifestările cultural-artistice se pot desfășura fără vreo autorizație în cazul în care sunt organizate într-un spațiu privat sau unul deținut de o persoană juridică de interes public.
Articolul 3 din legea 60/1991:
Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum și cele care se desfășoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.
În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile dețin indicii sau date că desfășurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligația să solicite din timp primarilor, unităților de jandarmi competente teritorial și poliției locale sprijin de specialitate.
Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, art. 2, alineatul 27 reprezintă contravenție:
Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban.
Sintagma „în mediul urban” a fost declarată neconstituțională în iulie 2022.
Conform legii 61/1991, organizarea unor astfel de evenimente se sancționează cu amendă între 2.000 și 3.0000 de lei. Repetarea contravențiilor într-un interval de 24 de ore se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.
Te-ar mai putea interesa și: