Bilanţul violenţelor din Centrul Capitalei: distrugeri pe 6 km

de:
16 ian. 2012
0 afișări
Bilanţul violenţelor din Centrul Capitalei: distrugeri pe 6 km

Potrivit unui prim raport întocmit de Direcţia de Control a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, prezentat luni dimineaţă de primarul general Sorin Oprescu, distrugerile în urma protestelor de aseară din centrul Capitalei se întind pe o distanţă de 6 kilometri.

Cele mai mari pagube s-au raportat pa Bdul Brătianu, de o parte şi de alta a principalei artere de circulaţie care leagă Piaţa Universităţii şi Piaţa Unirii.

În urma verificărilor s-a constatat ca in zona Pietei Unirii si a Centrului Istoric au fost sparte geamurile la trei filiale de banci, au fost vandalizate doua bancomate, avariate 5 masini (dintre care 2 apartin Politiei Locale a Municipiului Bucureşti care se aflau în misiune în zona Centrului Vechi) si au fost distruse gardurile metalice pe intreaga lungime a bulevardului I.C. Bratianu.

De asemenea, au fost sparte geamurile la 11 societati comerciale, au fost distruse 6 semafoare (Corneliu Coposu si I.C. Bratianu), a fost vandalizat infochioscul din zona Hanului Manuc, iar 4 chioscuri de ziare au fost grav avariate.

Conform datelor statistice, au fost distruse gardurile de delimitare a sensurilor Bdul. Brătianu (300 metri liniari).  Tot aici, 7 semne de circulaţie au fost puse la pământ. La acestea se adaugă opt staţii RATB devastate, îndeosebi în zonele Unirea şi Hanul lui Manuc.

Totodată, opt străzi au pavajul distrus în zona Teatrului Naţional, Bdul. Magheru şi str. Stavropoleos din centrul vechi.

15 stâlpi de iluminat au fost deterioraţi şi 15 cabluri de alimentare cu energie electrică au fost distruse. Pe Edgar Quinet, 7 lampadare au fost vandalizate.

Municipalitatea a totalizat şase semafoare distruse, dintre care patru au dispărut în urma furturilor de aseară.

22 de coşuri de gunoi au fost deteriorate la intersecţia Bdul. Cantemir cu Mărăşeşti şi în zona Fântâni, unele fiind transformate în torţe de către huligani.

Geamurile au zburat în zona Hanul lui Manuc, la florăriile şi la agenţia Loto, la magazinul Vodafone şi la Unirea Shopping Mall.

Vandalii nu au uitat nici băncile de lemn de pe marginea trotuarului pe care le-au întors pe dos. Pe străzile Halelor, Smârdan şi Sf. Dumitru pavajul a fost distrus, iar o baracă de muncitori amplasată pe Bdul. Brătianu a fost luată pe sus de protestatari.

Pe Splaiul Unirii a fost vandalizat un ATM de cartele telefonice precum si o cabina telefonica iar in zona strazii Selari a fost devastat gardul de lemn al santierului arheologic, dar si o cabina a postului de Politie Locala. Totodata, camera video de monitorizare din Pasajul Universitate a fost distrusa.

Potrivit responsabililor RATB, au fost avariate 4 vagoane de tramvai, si a fost spart geamul cabinei de vanzare a titlurilor de calatorie de la capatul de linie Sfantul Gheorghe.

Peste 50 de persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale

Potrivit Raportului Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale care a monitorizat cazurile semnalate Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov si SMURD, in perioada 15-16 ianuarie, au fost inregistrate 53 de solicitari si 5 pacienti internati dupa cum urmeaza: cate doi la Spitalul de Urgente Oftalmologice si Spitalul Municipal si un pacient la Spitalul Sf. Pantelimon. In prezent sunt spitalizati 3 pacienti, un jandarm cu traumatism de piramida nazala si doi protestatari cu fracturi de gambe.

Primarul Oprescu a precizat că, până acum, au fost făcute doar estimările fizice ale pagubelor din centrul Capitalei, urmând ca peste câteva zile să făcute şi cele contabile. Edilul a mai precizat că, până acum, nu a fost înregistrată nicio cerere pentru autorizarea vreunui nou protest însă, dacă va primi îşi va da acordul.

’Nu am cum sa nu dau aprobare unor proteste in Bucuresti. Eu locuiesc in aeasta tara si in Bucuresti, si stiu foarte clar de ce protesteaza oamenii. Si tind sa le dau dreptate, pentru ca mesajul lor social este unul foarte profund si corect’’, a spus Sorin Oprescu.

Cookies