Bună dimineața, dragi cititori, dacă credeați că viața în Sectorul 3 este un șir de necazuri și zile în care ne întrebăm oare ce se mai pavelează azi?, nu e chiar așa. Fiindcă la noi în cartier există în fiecare weekend piața volantă de la Nerva Traian, care adună bunătăți de la fermieri și agricultori din toată țara și care ne aduce aminte de ce ne place așa mult să locuim aici.
În zona Unirii-Vitan nu mai există piețe serioase, așa că în timpul săptămânii cei din zonă care încă mai vor să ‘facă piața’ trebuie să se urce în mașini și să meargă la piața Râmnicu Sărat sau la Obor. Și de ce să vă mințim, nu prea facem asta fiindcă ne e lene. În schimb, așteptăm să vină ziua de vineri să se deschidă piața de la Nerva, care în septembrie este un tablou scăldat de soare.
1. Recomandarea este să mergeți pe jos, dacă stați în zonă. Așa, veți avea ocazia să faceți o plimbare superbă de toamnă, admirând copacii de pe bulevard până acolo, iar la întoarcere să vă blestemați zilele pentru că trebuie să cărați câte 5kg de chestii per mână și să începeți să vă întrebați de la ce vârstă e acceptat social să luați cărucioare cu mâner și roți, pe care să le târâți după voi. Piața este mică, sunt vreo 15-20 de standuri, iar negustorii vin weekend de weekend din toată țara – Câmpulung Muscel, Teleorman, Ardeal.
2. Cumpărați smântână de la standul de brânzeturi de pe stânga. Țineți minte smântâna aia din copilărie, grasă, densă, acrișoară, în care stătea lingura țeapănă dacă o înfigeai? Cum intri în piață, după flori, există această smântână. Este atât de bună că o s-o mâncați direct cu lingura din caserolă cum ajungeți acasă, apoi o să vă pară rău că n-ați luat două. După câteva zile, se tranformă într-un fel de unt și, dacă e posibil așa ceva, devine ȘI mai bună.
3. Luați dulceață de cireșe albe. Opriți-vă, tot pe stânga după brânzeturi, la standul cu borcane și conserve și luați dulceață de cireșe albe. Întrebați dacă au și de dovleac, uneori există. E o experiență care o să vă facă să iubiți dovleacul și mai mult.
4. Mai departe, dacă faceți câțiva pași și auziți chitara lui Jimi Hendrix, ați ajuns la domnul P, unde pe lângă un playlist rock de vis o să găsiți și legume crescute natural, superbe în imperfecțiunea lor, cu un gust care o să vă facă să vă întrebați dacă până acum chiar ați mâncat roșii sau ați trăit în minciună. Dacă are salată verde, luați-o – e crocantă, proaspăt culeasă, verde și are GUST de salată adevărată.
5. Urmează fructele domnului T, tot cu gust de fructe adevărate. N-am nimic cu supermarketurile, dimpotrivă, nu cred că avem cum să trăim cu toții într-o piață eternă în care totul e natural și putem exista în puritate deplină, dar din când în când merită să mâncăm și varianta originală a unei piersici.
6. Zacusca de ghebe! Un borcan foarte important. La Piața Nerva Traian există această zacuscă ideală, cu multe ghebe, care pune problema de ce acest ortiment este net superior altora (de vinete etc)?
7. În capăt pe partea dreaptă, spre terenurile de tenis, există mezeluri afumate natural și brânzeturi fine. Luați pate de mangalița (vis!) și încercați mușchiul de mistreț.
8. Tot pe dreapta, la al treilea stand de la intrare, veți găsi o brânză proaspătă de capră care se topește în gură, dar și brânză veche de oaie perfectă pentru mămăligă.
9. Dacă mergeți toamna la Piața Nerva Traian, fix la întâmpinare o să vedeți mustăria, unde se face pe loc must proaspăt – eu nu știu pe nimeni care să reziste. Lângă mustărie o să vedeți și o pâine cu cartofi și coajă groasă, pe care să o luați fiindcă mezelurile și zacusca aia nu se mănâncă singure.
10. Spre ieșire, luați flori de la doamna cu flori, apoi plecați 2km spre casă pe jos, realizând că iar ați luat 10kg de chestii și o să vă rupă spatele până la domiciliu, dar merită.