Cum îţi alegi bicicleta ideală pentru Capitală?

de:
26 mart. 2011
4 Afișari
Cum îţi alegi bicicleta ideală pentru Capitală?

Potrivit lui George Culda, preşedintele Asociaţiei „Bate Saua să Priceapă Iapa” – principalul ONG care promovează mersul pe bicicleta – atunci când alegem o bicicleta trebuie avute în vedere calitatea şi performanţa, nu doar preţul. Mai mult, există şi anumite mituri urbane cu privire la biciletele de calitate: „Toata lumea are impresia că dacă bicicleta este dotată cu Shimano(n.r. – firmă producătoare de biciclete şi componente recunoscută pe plan înternaţional) este o bicicletă bună. Total fals. Că fie o bicicletă într-adevăr bună nu trebuie să fie dotată cu Shimano XTR care este gama de vârf a companiei. Este un mit urban, pentru că cei de la Shimano, pentru bicicletele ieftine, fac componente ieftine. Conform zicalei «cât dai atât face» nu trebuie să ne mire dacă se strică foarte repede. E bine să stai de vorbă cu furnizorul de biciclete sau să cauţi un pic pe internet. Foarte multe biciclete sunt comandate de pe piaţa asiatică şi montate ulterior”, a explicat George Culda.

„Zi-mi cât costă ca sa-ţi zic cât face

Preşedintele Asociaţiei „Bate Saua să Priceapă Iapa” mai spune ca preţul unei bicilete poate da garanţie, performanţă sau imagine şi recomandă achiziţionarea unui produs “de-afară”: “Cine vrea garanţie poate să cumpere biciclete greceşti, bulgăreşti şi ungureşti. Din păcate nu pot să zic şi româneşti. La noi s-au inchis toate fabricile tradiţionale. Ce se face acum la noi, sunt chinezării. Preţul mic al unei biciclete reflectă în primul rand calitatea pieselor. Materialele din care sunt fabricate piesele nu sunt suficient de rezistente, călite sau tratate. De exemplu cadrul, poate avea o fisură invizibilă ochiului. Ea poate fi observată doar dacă bicicleta a fost scanată.”

Ieftin şi…prost

Categoric o bicicleta ieftină îţi face viaţa grea. Componentele se strică foarte repede iar dacă vrem să le înlocuim nu nişte piese mai scumpe se poate întîmpla sa nu se potrivească. Plus că la o bicicletă ieftină există frecări foarte mari. Totul se freaca excesiv de mult, şi ghidonul, şi braţul pedalier şi butucii. Mulţi se satură în urma unei astfel de experienţe şi spun că bicicleta este un mijloc de transport obositor”, arată Geroge Culda.

El mai spune ca „o bicicletă bună cu componente care să ţina ani de zile, cu design bun o puteţi achiziţiona de la 800-900 de lei în sus. De la preţul asta în sus e deja o garanţie ca e dotată cu tot ce trebuie. La un preţ de sub 600-700 de lei avem de-a face cu un produs dubios.

Bicicletele de Bucureşti

Pentru mulţi e o alegere dificilă. În Capitală, cu un trafic populat de şoferi agresivi, cu multe gropi şi mulţi câini şi hoţi pe masură, la prima vedere pare că nicio bicicleta nu este de recomandat. Totuşi, George Culda susţine că există mijloace de transport pe două roţi numai bune pentru Bucureşti:

Contează foarte mult ce stil de viaţă are cumpărătorul şi contează foarte mult la ce vrea să folosească bicicleta. Un mounten-bike, pentru cineva cu un stil de viaţă sedentar, nu-i recomandat. În oraş, în Bucuresti, recomand cu toată caldura bicicletele pliabile.


Acestea nu pot fi furate […] ştim cu toţii că nu există parcări şi rastele pentru biciclete. Cel mai bine e să ai o bicicletă pe care poţi să o iei cu tine. Mai e un tip de bicicletă pentru cei care vor să sară gropile şi bordurile – City Bike-urile sau mai exact bicicletele de cros cu roţi cu diametrul de 28 de inchi cu cauciucuri groase şi amortizoare.

Pentru posesorii de bicilete…

Daca deja detineţi o bicicletă şi nu aţi folosit-o peste iarna este bine sa fiţi precauţi la prima ieşire, spune George Culda. „E recomandat ca posesorii de biciclete sa le testeze in preajma casei dupa care sa le bage in revizie daca e necesar. Cei care aleg atelierele de biciclete ar trebui, în această perioadă. sa-si faca rezervare din timp. Asta daca nu se poate descurca singur”, concluzionează preşedintele Asociaţiei „Bate Saua să Priceapă Iapa”.

Daca nu aveţi deja o bicicletă sau nu va permite bugetul personal să achiziţionaţi una aveţi la indemâna o soluţie foarte accesibilă pentru week-end-urile cu vreme frumosă – centrele de inchiriere de biciclete. În Capitală sunt trei centre de închiriere gratuită de biciclete, în Parcul Herăstrău şi în Parcul Tineretului.

Cookies