Biblioteca Centrală Universitară București – clădirea monument cu trecut dramatic

26 iul. 2022
852 Afișari
Biblioteca Centrală Universitară București - clădirea monument cu trecut dramatic
Incendiu la Biblioteca Centrală Universitară din București; în decembrie 1989, Biblioteca a ars integral, în clădire s-a tras cu tunul

O explozie în subteran, urmată de uni incendiu, s-a produs în ziua de marți, 26 iulie 2022, chiar în față la Biblioteca Centrală Universitară de pe Calea Victoriei. La fața locului au ajuns rapid zeci de echipaje de pompieri care intervin, practic, în zona treptelor clădirii în care se află prețioase colecții de carte. Un muncitor care lucra la o instalație electrică de lângă BCU a murit marți în timpul lucrărilor, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ISU.

Ce trebuie să știți despre BCU și importanța sa pentru București și pentru cultura română, mai jos.

Biblioteca Centrală Universitară, ctitoria Regelui Carol I, și trecutul ei dramatic postdecembrist

În Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” s-a tras cu tunul în decembrie 1989; a fost incendiată cu napalm și distrusă în totalitate. Când a început să construiască România modernă, Regele Carol I a donat Bibliotecii primele 3.400 de volume rare. Regele se ocupă personal de achizițiile pentru Bibliotecă sau de împrumuturi; a comandat rafturi metalice din Germania și un anumit mobilier cu piele verde de la Londra. În anul 1911 extinde clădirea, cu noi săli și cu un amfiteatru de 500 de locuri. Carol I inagurează bijuteria arhitecturală în anul 1914.

Foto credit Wikimedia.

“ Vroim a înființa un așezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultățile din Țară, al cărui scop va fi de a procura studenților un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă”

Regele Carol, scria în 1891: “ Vroim a înființa un așezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultățile din Țară, al cărui scop va fi de a procura studenților un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu; de a veni în ajutorul acelora dintre dânșii cari întreprind lucrări speciale sub direcțiunea profesorilor lor, sau pentru tipărirea tezelor; cum și de a da subvențiuni acelora cari, din lipsa de mijloace, ar fi siliți să întrerupă studiile lor în dauna culturei generale a Țării. Așezământul va purta numele de Fondațiunea Universitară Carol I”.

Alegând Noi înșine locul viitoarei clădiri, am vroit că ea să se ridice aproape de reședința Noastră, adică sub ochii și sub ocrotirea Noastră, fiindcă vedem în tânăra generație Speranța Patriei”

Regele Carol I: “Dorința noastră este că această fondatiune să contribuie de a întări frăția printre tinerimea universitară și a hrăni simtamintil patriotic care înalta sufletul ei. Alegind Noi înșine locul viitoarei clădiri, am vroit că ea să se ridice aproape de reședința Noastră, adică sub ochii și sub ocrotirea Noastră, fiindcă vedem în tînără generație Speranța Patriei”.

Foto credit BCU.
În timpul comunismului, cărțile reacționare, milioane de cărți care nu erau conforme cu doctrina Partidului au ajuns într-un Fond Secret care-a crescut de la an la an

Emil Cioran în 1991, la Paris: “ Bucureștii înseamnă pentru mine Fundația Carol. Mergeam în fiecare zi la bilbliotecă. Am aflat cu groază că a ars. În trei ani de zile am citit atâtea cărți – și ce cantități de adnotări am putut face pe marginea lor! Ani de zile viața mea s-a redus la asta. Citeam cărți rare, greu de găsit în altă parte. Când am intrat în viața literară mi-am dat seama că citisem mai mult decât ceilalți. Pe mine asta m-a făcut. Sunt creatura Fundației Carol I”.

Clădirea care a trecut prin două cutremure și un bombardament, a fost mistuită de flăcări în noaptea de 23 decembrie 1989

Horia Florian Popescu era bibliotecar în instituția de cultură în decembrie 1989. “Am stat împreună cu alți colegi bobliotecari în clădirea Biblioteciii în 22 și 23 decembrie, până la ora 13.00, când am plecat acasă. Noaptea de 22 spre 23 decembrie a fost halucinantă, dar cu ajutorul unor tineri, și mai ales a unei companii de pompieri comandați de un maior, am reușit să stingem focarele provocate de trasoare. Pe 23 seară am vorbit cu Ion Stoica, directorul Bibliotecii, care mi-a spus că Biblioteca a ars. Am avut senzația că Ion Stoica plânge la telefon.”, bibliotecar Horia Florian Popescu.

biblioteca, centrala, universitara, ruine, 1989
BCU in decembrie 1989, Foto Credit Wikimedia.
Au fost distruse peste 500.000 de volume, dintre care 12.000 de volume de carte bibliofilă, 52 din colecția Eminescu, hărți vechi, colecția ex-libris și aproape 3.700 de manuscrise unice

Focul a fost pus intenționat”, scria Alina Ungureanu în “Tineretul liber” într-un articol publicat în 5 ianuarie 1990, în care descria incendierea Bibliotecii Centrale Universitare. “Au pus napalm peste depozitele de carte, pompierii nu au intervenit”. Au fost distruse peste 500.000 de volume, dintre care 12.000 de volume de carte bibliofilă, 52 din colecția Eminescu, hărți vechi, colecția ex-libris, aproape 3.700 de manuscrise de Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Coșbuc, Blaga, Mircea Eliade. Biblioteca a greșit pentru că se află față în față cu Palatul Regal și lângă reședința Direcției a V-a, “ câinii de pază ai Președintelui”.

tanc, biblioteca, centrala, universitara, 1989
BCU in decembrie 1989. Foto credit Wikimedia.
Au ars “Noul Testament de la Bălgrad”, Biblia lui Șerban Cantacuzino, Cartea de Invățătura de la Iași, Evanghelia de la București și manuscrise eminesciene

În ziua de 22 decembrie, 1989 se trag focuri în Biblioteca de pe CC. Armata riposteza, se aprinde prima cupola. Arde toată noaptea, ard 50.000 de volume. Întregul fond de carte rară și carte veche românească din Fondul Unicat. “Noul Testament de la Bălgrad”, Biblia lui Șerban Cantacuzino, Cartea de Invățătură de la Iași, Evanghelia de la București, manuscrise eminesciene, Xenopol. În 1990, sub egida UNESCO, directorul general Federico Major face apel către toate organizațiile, instituțiile politice de a participa la reconstrucția și modernizarea bibliotecii. Biblioteca Centrală Universitară Carol I a fost reconstruită și redeschisă în anul 2001, sub egida UNESCO.

Cookies