ARHIVA B365

BERD a menţinut la 2,8% prognoza privind creşterea economică a României din 2015

În acelaşi timp, BERD avertizează asupra unor posibile efecte negative generate de tensiunile geopolitice din regiune şi de incertitudinile din zona euro, se arată într-un raport al băncii referitor la perspectivele economice ale ţărilor în care operează instituţia financiară, scrie Mediafax.

„Am menţinut la 2,8% prognoza privind avansul celei mai mari economii din sud-estul Europei, în contextul în care creşterea încrederii şi a investiţiilor, precum şi scăderea preţului petrolului ar putea fi contrabalansate de tensiunile geopolitice în urcare şi de incertitudinile din zona euro”, se spune în raport.

Europa de Sud-Est cuprinde România, Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, Cipru, Kosovo, Muntenegru şi Serbia.

BERD este mai optimistă în ceea ce priveşte creşterea economică a României faţă de Fondul Monetar Internaţional şi de Comisia Europeană, ultimele două instituţii estimând un avans de numai 2,5% în 2015.

Banca Mondială anticipează pentru acest an o creştere de 2,9% a PIB-ului României, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza de anul trecut.

Pentru Europa de Sud-Est, excluzând Ciprul, BERD estimează o creştere economică de 2,2% în 2015, în creştere faţă de avansul de 1,7% prognozat pentru 2014, dar în scădere raportat la o creştere de 2,6% anticipată în precedentul raport publicat în septembrie anul trecut.

BERD a înrăutăţit puternic prognoza privind economia întregii regiuni în care operează, care include şi ţări din sudul şi estul Mediteranei, de la o creştere de 1,7% în estimată în septembrie la un declin de 0,3%, în special din cauza conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Instituţia estimează că economia Rusiei va intra în recesiune în 2015, iar PIB-ul ţării se va contracta cu aproape 4,8%, faţă de o scădere de 0,2% anticipată în septembrie, pe fondul scăderii preţului petrolului, al lipsei de încredere în rândul investitorilor şi al consumatorilor şi al sancţiunilor economice.

„De asemenea, creşterea economică din alte state exportatoare de materii prime va încetinii semnificativ anul acesta. Cu toate acestea, economiile importatoare de materii prime vor înregistra un avans modest în 2015, de la 2,1% anul trecut la 2,4%”, se arată în raport.

BERD avertizează că estimările privind economia regiunii în care operează pot fi revizuite în scădere în situaţia în care preţul petrolului va continua să scadă, accentuând presiunile de pe piaţa financiar-bancară din Rusia şi, implicit din ţările din estul Europei, Caucaz şi centrul Asiei.

Mai mult, incertitudinile în urcare din zona euro, inclusiv în contextul alegerilor din Grecia din 25 ianuarie, ar putea intensifica sentimentul de nesiguranţa, în particular în centrul şi sud-estul Europei, potrivit băncii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button