Beneficiile utilizării vitaminei D lipozomală (P)

27 apr. 2022
69 afișări
Beneficiile utilizării vitaminei D lipozomală (P)
Beneficiile utilizării vitaminei D lipozomală. Sursa foto: Unsplash

Cunoscută şi sub denumirea de vitamina soarelui, vitamina D este esenţială pentru funcţiile organismului. Se poate sintetiza prin piele prin expunerea la soare, chiar şi în zilele înnorate.

Cu toate acestea, oamenii care locuiesc în anumite zone în care vreme este predominant înnorată şi rece, beneficiază de mai puţină vitamina D sintetizată natural prin piele şi au nevoie de suplimente.

Majoritatea dintre noi ştim că vitamina D lipozomală este un nutrient esenţial, dar nu toţi cunoaştem şi beneficiile acesteia şi că se absoarbe mai bine ceea ce o face mai eficientă. În rândurile următoare vom prezenta în detaliu beneficiile utilizării acestei vitamine şi motivele pentru care trebuie administrată zilnic.

De ce să iei vitamina D lipozomală

Cu toate că oamenii sunt familiarizaţi cu importanţa vitaminei D, carenţele şi insuficienţele sunt încă surprinzător de frecvente. Studiile arată că mai bine de un sfert din populaţia lumii este supusă riscului deficienței de vitamina D, iar peste 8% din aceasta este supusă unui risc crescut de deficienţă.

Întrucât încapsulează nutrienţii şi compuşii în vezicule lipide foarte solubile în grăsimi, eliberarea lipozomală a vitaminei D este de departe cea mai eficientă metodă de absorbție.

Lipozomii sunt creați din colesterol și servesc ca mecanisme de protecție împotriva acizilor digestivi și a altor componente fiziologice care altfel ar descompune vitamina D înainte de a ajunge la destinație.

Deoarece lipozomii au un nivel scăzut de toxicitate, este mai puțin probabil să declanșeze un răspuns advers și sunt sunt mai bine conservați pe măsură ce trec prin tractul gastrointestinal.

Vitamina D lipozomală este mai bine protejată împotriva oxidării și degradării decât pastilele sau tabletele și, în consecință, este mai eficientă. Aceste beneficii se amplifică atunci când vitamina D este luată împreună cu vitamina K2, un nutrient care se asociază sinergic cu vitamina D pentru a sprijini rezistența și dezvoltarea oaselor și multe alte procese importante din organism.

Legătura dintre vitamina D şi K2

Vitamina K este un alt nutrient solubil în grăsimi şi are un rol esenţial în coagularea sângelui şi funcționează sinergic cu vitamina D pentru a facilita metabolismul calciului. Există două forme primare de vitamina K şi anume vitamina K1 (care se găsește în principal în alimentele vegetale cu frunze verzi) şi vitamina K2 (care este o familie de compuși ce se găsesc în principal în surse animale și alimente fermentate).

Vitamina D menține nivelurile adecvate de calciu din sânge prin îmbunătățirea absorbției calciului. Dacă vitamina D nu există în cantitate adecvată în alimente, organismul îşi va lua necesarul de calciu din oase. Vitamina K direcționează calciul către locul în care trebuie să meargă.

Activează osteocalcina, o proteină care semnalează acumularea de calciu în dinții și oasele și proteina matrice GLA, care împiedică acumularea calciului în țesuturile moi, cum ar fi vasele de sânge. Administrarea vitaminei D fără vitamina K poate crea un risc de calcificare a vaselor de sânge care stă la baza a numeroase probleme de sănătate.

Beneficiile vitaminei D

Suplimentarea cu vitamine D are numeroase beneficii precum creşterea imunităţii şi ameliorarea problemelor cardiovasculare. De asemenea, vitamina D ajuta la absorbţia calciului şi a fosforului, elemente esenţiale pentru dezvoltare şi menţinerea sănătăţii dinţilor şi a oaselor.

În plus, vitamina D este responsabilă cu susținerea metabolismului calciului, care este necesar pentru funcționarea normală a sistemului nervos.

Vitamina D este, de asemenea, binecunoscută pentru susținerea sănătății imune generale și s-a dovedit că reduce riscul de probleme autoimune și provocări sezoniere de sănătate. Trebuie menţionat ca vitamina D este esenţială pentru sănătatea cardiovasculară şi scade probabilitatea afecţiunilor cardiace.

Vitamina D te poate ajuta în lupta împotriva bolilor

Pe lângă beneficiile sale principale, studiile relevă că vitamina D poate juca și un rol în:

● Reducerea riscului de scleroză multiplă
● Reducerea riscurilor de boli de inimă, a hipertensiunii arteriale, a insuficienței cardiace și a accidentului vascular cerebral
● Reducerea riscului de infecții și boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și bolile inflamatorii intestinale.

Concluzie

Vitamina D susţine o multitudine de funcții cheie ale organismului, inclusiv dezvoltarea sănătoasă a oaselor și a dinților, funcția imunitară adecvată și sănătatea inimii, iar un sistem lipozomal de eliberare a vitaminei D suplimentare este optim pentru absorbție și eficacitate. În plus, asocierea vitaminei D cu vitamina K2 este esențială pentru metabolismul calciului și prevenirea calcifierii vaselor de sânge.

Pentru că deficitul de vitamina D este destul de frecvent, trebuie luată în considerarea testarea periodică a nivelului de vitamina D. Întrucât vitamina D este stocată de organism în celulele adipoase, rezultatele indică nivelurile din sânge necesare pentru trei sau chiar patru luni.

Pe baza rezultatelor ar trebui să te consulţi cu medicul pentru a stabili dacă este sau nu necesară administrarea unui supliment lipozomal D sau lipozomal D-K2.

Cookies