Belgia adoptă săptămâna de patru zile și le oferă angajaților dreptul de a-și ignora șefii după muncă

15 feb. 2022
549 Afișari
Belgia adoptă săptămâna de patru zile și le oferă angajaților dreptul de a-și ignora șefii după muncă
Belgia adoptă săptămâna de patru zile și le oferă angajaților dreptul de a-și ignora șefii după muncă

Săptămâna de lucru de 4 zile este deja o realitate și nu doar un vis pentru angajați, dar și angajatori. Angajații din Belgia vor putea alege în curând să lucreze patru zile pe săptămână, în cadrul unei serii de reforme pe piața muncii anunțate marți. Premierul belgian Alexander de Croo a susținut o conferință de presă în care a anunțat reformele pe piața muncii de la Bruxelles, anunță Euronews.

Prin pachetul de reforme prezentat de guvernul de coaliție multipartit al Belgiei li se acordă, de asemenea, angajaților dreptul de a opri telefoanele pentru a ignora mesajele legate de muncă după orele de program, fără teama că vor fi sancționați.

„Am trecut prin doi ani grei. Cu acest acord, am stabilit o bornă către o economie mai inovatoare, mai durabilă și mai digitală. Scopul este de a putea face oamenii și afacerile mai puternice”, a declarat premierul belgian Alexander de Croo, în conferința de presă în care a anunțat pachetul de reforme.

Angajații din economia gig (sharing) din Belgia vor primi, de asemenea, o protecție legală mai puternică în temeiul noilor reguli, în timp ce angajații cu normă întreagă vor putea lucra cu program flexibil la cerere.

Introducerea reformelor prin legea care introduce săptămâna de 4 zile ar putea dura, totuși, luni, deoarece proiectul de lege trebuie să treacă de mai multe lecturi de către parlamentarii federali, înainte de a fi adoptat.

Echilibru între viața privată și profesie

O parte semnificativă a noilor reforme ale muncii din Belgia au impact asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților atât din sectorul public, cât și din cel privat.

Proiectul pachetului de reforme agreat de guvernul federal al țării le va acorda angajaților posibilitatea de a solicita o săptămână de patru zile.

„Acest lucru trebuie făcut la cererea angajatului, angajatorul oferind motive temeinice pentru orice refuz”, a declarat ministrul belgian al muncii Pierre-Yves Dermagne, în conferința de presă.

Un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat pentru Euronews că angajații ar putea cere să lucreze patru zile pe săptămână pentru o perioadă de șase luni. După aceea, ar putea alege să continue contractul sau să revină la o săptămână de cinci zile fără consecințe negative.

„Perioada de șase luni a fost aleasă astfel încât un angajat să nu rămână blocat prea mult timp în cazul unei alegeri greșite”, a spus oficialul.

În cadrul sistemului belgian, angajații ar putea să condenseze actuala săptămână de cinci zile în patru zile. În practică, aceasta înseamnă menținerea unei săptămâni de lucru de 38 de ore, cu o zi liberă suplimentară care înseamnă zile de lucru mai lungi.

Pune telefonul jos

În ianuarie, funcționarilor publici care lucrează pentru guvernul federal al Belgiei li s-a dat dreptul de a se deconecta, permițându-le să închidă dispozitivele folosite la serviciu și să ignore mesajele după orele de muncă, fără represalii din partea șefilor.

Acum, toți angajații belgieni, inclusiv cei din sectorul privat, vor primi același drept, a mai spus marți ministrul belgian al muncii Pierre-Yves Dermagne.

Portugalia este țara în care este interzis ca șeful tău să-ți trimită mesaje text după muncă, conform legii care reglementează munca la distanță care „schimbă regulile jocului”.

Cookies