FIT CITY

Becurile ecologice, periculoase prin conţinutul de mercur?

Comisia pentru Siguranţa Consumatorului din Franţa a cerut, luna trecută, utilizatorilor casnici să rămână prudenţi în privinţa utilizării becurilor fluorescente. Acest tip de becuri ar avea, conform instituţiei franceze, un potenţial nociv, prin emiterea de unde electromagnetice, dar şi prin conţinutul de mercur utilizat la fabricarea lor.

Totuşi, de altă părere este Agenţia de Protecţie a Mediului din Statele Unite, care susţine că la fabricarea becurilor se foloseşte prea puţin mercur pentru ca acesta să fie nociv omului. Este vorba de 4 miligrame de mercur închise în fiecare bec. Spre comparaţie, termometrele de tip vechi utilizau 500 de mg de mercur, adică echivalentul mercurului din 125 de becuri fluorescente.  De altfel, producătorii au scăzut conţinutul de mercur din becuri cu 20%, în ultimii ani.

În condiţii de utilizare, becul fluorescent nu emite vapori de mercur. Un mic risc apare atunci când un astfel de bec se sparge. În aceste condiţii, pentru a curăţa camera de potenţialul nociv, trebuie aerisit bine, pe cât posibil scăzută temperatura din cameră şi măturat bine.

Din cauza conţinutului de mercur, este bine ca becurile să fie trimise pentru reciclare, ca şi bateriile, nu aruncate la gunoi.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button